13 apr. 2017 | 12:30

Muzeul virtual îți oferă accesul la replici digitale ale animalelor dispărute

ACTUALITATE
Muzeul virtual îți oferă accesul la replici digitale ale animalelor dispărute

Muzeul virtual va conține replici digitale ale specimenelor existente în lumea naturală și va ajuta la prezervarea speciilor aflate pe cale de dispariție.

Dacă petreci ceva timp într-un muzeu de istorie naturală, vei putea regăsi o multitudine de specii diferite de plante și animale, de la insecte contemporane, organisme microscopice, la specii pe cale de dispariție și chiar unele care nu mai există în lumea pe care o cunoaștem. Problema muzeelor concepute în acest mod este că ele nu sunt mereu accesibile, iar specimenele afișate sunt greu de prezervat de specialiști, potrivit Digital Trends. 

O echipă de cercetători de la Universitatea Duke vor să realizeze copii digitale ale conținutului care poate fi regăsit în muzeele de istorie naturală, prin intermediul platformei MorphoSource. Aceasta va deveni un catalog virtual de al cărui conținut va putea fi printat în versiune 3D. Astfel, oamenii de știință vor avea astfel posibilitatea de a prezerva informațiile despre speciile aflate pe cale de dispariție și de a le disponibiliza la nivel internațional.

Spre exemplu, o echipă care se ocupă de studierea fosilelor unor specii antice are nevoie să aibă accesul la scheletul lor. Analiza scheletului le va permite cercetătorilor să înțeleagă anatomia speciilor studiate și cum se diferențiază ea de a celorlalte mamifere.

Pentru a universaliza accesul la informațiile despre speciile dispărute sau despre cele pe cale de dispariție, echipa de la Universitatea Duke realizează scanări ale specimenelor decedate și le include pe platforma MorphoSource. În acest fel, oamenii de știință nu au nevoie de acces fizic la specimenele pe care le studiază, ci le pot diseca virtual. Cu ajutorul acestei platforme, specialiștii care au nevoie să se documenteze cu privire la anumite specii pot accesa informațiile despre ele online.

Astfel, oamenii pot economisi bani și timp pentru a se documenta pentru cercetarea pe care o realizează, nefiind necesară o vizită la muzee. În plus, pentru că platforma este gratuită și disponibilă pentru oricine, chiar și studenții curioși de cercetare se pot bucura de oferta laboratorului virtual.