Studiul care îți arată cantitatea alarmantă de plastic din Oceanul Arctic

de: Andreea Cuzub
30 04. 2018

Microparticulele de plastic constituie o adevărată problemă – sunt ușor ingerate de animale și se găsesc cam peste tot. Din păcate, Oceanul Arctic nu face excepție, iar un nou studiu îți arată cantitatea alarmantă de plastic găsită în apele înghețate.

Studiul a fost realizat la Institutul Alfred Wegener din Germania și a fost publicat în „Nature Communications”. Cercetătorii au descoperit o cantitate record – peste 12.000 de microparticule de plastic pe fiecare litru de apă înghețată. O mare parte este reprezentată de polietilenă, car provine din ambalajele de unică folosință.

Oameni de știință de la Institutul Alfred Wegener spun că ar trebui să reducem producția polietilenei, pentru a minimiza scurgerile din mediul înconjurător. În total, au fost găsite 17 tipuri de plastic în mostrele de gheață preluate din Oceanul Arctic.

Cele mai comune plastice găsite proveneau din materiale de ambalaj, acetat de celuloză din filtre de țigară, vopsele și nailon. Cercetătorii cred că materialele au fost aduse cu ajutorul curenților din locațiile sudice – posibil și din Great Pacific Garbage Patch.

În ceea ce privește nailonul, acesta provine de la plasele și ustensilele de pescuit. O altă problemă este că microparticulele de plastic sunt extrem de ușor de înghițit de multe viețuitoare. Cu toate că efectele acestora asupra vieții animale nu sunt înțelese pe deplin, în mod clar, le afectează durata vieții și șansele de supraviețuire. Mai mult de atât, plasticele pot afecta până și fertilitatea animalelor.

Philippe Van Capellen de la Universitatea din Waterloo spune că Arctica trece prin schimbări majore, iar cele mai multe dintre ele sunt cauzate de schimbările climatice. „Ecosistemele arctice nu sunt la fel de bine înțelese ca cele din regiunile temperate. Astfel de studii cantitative sunt vitale și în funcție de ele se pot lua decizii mai înțelepte pe viitor”, a mai declarat el.