Oamenii au schimbat dramatic evoluția și nu știm care e impactul
Până acum, cei mai mulți dintre noi pot enumera o mulțime de moduri prin care specia noastră afectează mediul înconjurător. Un zoolog prezintă acțiunile oamenilor care au afectat dramatic evoluția.
Schimbarea cursului ecosistemelor nu este o noutate. Aproximativ 90% din speciile care au trăit pe Pământ au dispărut, ceea ce face extincția o trăsătură caracteristică și inevitabilă a biosferei.
Dar forțele care au dus la dispariția speciilor în trecut tind să fie mult mai lente în comparație cu ceea ce s-a întâmplat în ultimul secol. În urmă cu o sută de ani, specia umană număra aproximativ 1,8 miliarde de exemplare. Acum, populația noastră atinge aproape 7,6 miliarde, cu o creștere de aproximativ 1% în fiecare an.
Mai mulți oameni înseamnă un impact mai mare asupra mediului. În medie, am crescut temperatura atmosferică cu aproape 1 grad Celsius și am scăzut pH-ul oceanelor cu aproximativ 0,1 unități. Dincolo de numere, diversitatea biologică a lumii se schimbă, prin modificări evolutive la nivelul speciilor.
De exemplu, prin simpla modificare fizică a peisajelor cu noi structuri, influențăm modul în care animalele se mișcă, plantele cresc și modul în care microbii se înmulțesc. Am modificat mediul înconjurător și există presiunea evidentă impusă de cerințele noastre de supraviețuire: vânatul animalelor și sacrificarea buruienilor și dăunătorilor care ar putea afecta randamentele culturilor noastre.
Există o mulțime de predicții care sugerează că ar putea dura milioane de ani pentru ca anumite aspecte ale biodiversității să revină la starea pre-modernă. Cea mai presantă întrebare pe care zoologul Sarah Otto o pune este dacă putem atinge un echilibru în acest nou peisaj evolutiv sau dacă presiunea umană ne va aduce greutăți tot mai mari.
Din păcate, ea spune că nu avem un răspuns clar la această întrebare și că este cu adevărat îngrijorător că nu știm prea multe despre impactul pe care-l avem asupra evoluției.