Modalități simple prin care să ai un impact semnificativ asupra Pământului

de: Bianca Prangate
11 11. 2018

Mediul înconjurător se află în pericol din cauza poluării, iar reprezentanții țărilor – bine, poate nu toți – caută să impună măsuri care să îl salveze.

Deși există tratate precum Acordul de la Paris privind schimbările climatice, asta nu înseamnă că trebuie să ne bazăm pe ele și să nu facem nimic. Există mai multe modalități prin care putem să schimbăm în bine mediul înconjurător, puțin câte puțin.

Încearcă să nu mai mănânci prea multă carne

Experții sunt de părere că un pas important în a salva planeta este să mâncăm mai puțină carne (sau chiar deloc, pentru cei care pot). Producerea de carne este responsabilă pentru 60% din emisiile de gaze de seră din industria agriculturii.

Amprenta de carbon necesară pentru a crește suficienți pui, vaci, porci și pești pentru a hrăni o planetă întreagă este prea mare, iar asta o face să nu fie sustenabilă pe termen lung. Așadar, data viitoare când ești la supermarket, încearcă să petreci mai mult timp la secțiunea de legume și fructe și mai puțin la carne.

Schimbă mijloacele de transport

Mașinile sunt responsabile pentru o parte semnificativă din emisiile de gaze de seră. Dacă ești obișnuit să mergi cu mașina personală la muncă, poate te-ar ajuta să încerci și transportul în comun. Dacă te sperie ideea de aglomerație și lipsă a spațiului personal, sunt și alte variante.

Poți investi într-o bicicletă sau o trotinetă electrică, care să te ducă la destinație într-un mod sănătos atât pentru tine, cât și pentru mediu. Dacă nu vrei să faci o investiție atât de mare, poți oricând să folosești serviciile de bike-sharing, precum Ape Rider.

Reciclează

Încearcă, pe cât posibil, să reciclezi. Un studiu din 2015 a demonstrat că reciclarea aluminiului a prevenit formarea a 8.000 kg de gaze de seră per o tonă de metal. Reciclarea altor materiale s-a dovedit și ea eficientă, dar nu la același nivel ca cea a aluminiului.

Reciclarea plasticului este și ea esențială, în condițiile în care descompunerea lui durează până la 450 de ani. Câțiva cercetători de la Universitatea din Colorado au creat chiar un tip de plastic care ar putea fi reciclat la infinit.