Misterul „petei” albastre de pe Marte: ce spun specialiștii despre descoperire

de: Daniel Ștefan
28 12. 2018

NASA a surprins la începutul acestui an un detaliu neobișnuit pe suprafața planetei Marte. Pentru prima dată în mai bine de zece ani de când este studiată de aproape, a fost observată o dună de nisip care are altă culoare decât acea nuanță roșiatică de la care planeta își trage și numele.

Pe 24 ianuarie 2018, Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), sonda de recunoaștere a NASA trimisă pe orbita lui Marte, a fotografiat de la mare altitudine o dună de nisip de culoare albăstruie.

Duna albastră este singura pată de culoare diferită de restul fundalului roșiatic și este situată pe “gura” Craterului Lyot, care are un diametru de 236 de kilometri.

Culoarea diferită a dunei indică clar că nisipul din zona respectivă are altă compoziție chimică decât restul nisipului din jur, dar specialiștii NASA nu au declarat dacă a fost prevelată vreo mostră pentru a studiu.

Acea tentă turcoaz-albăstruie este însă doar o impresie optică, o distorsiune cauzată de obiectivul camerei de pe sonda de recunoaștere. În realitate, acea dună ar fi, de fapt, cenușie, dar tot diferă de nisipul roșiatic întâlnit pe întreg cuprinsul cunoscut al lui Marte.

MRO folosește pentru fotografii o tehnologie optică denumită HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), care o ajută să realizeze imagini atât de “sharp”, adică de detaliate, încât poate identifica și o măsuță pentru cafea de la mare altitudine. Dar, în funcție de condițiile de lumină și de unghi, obiectivul creează uneori și distorsiuni cromatice, ca în acest caz.

Mars Reconnaissance Orbiter a ajuns pe orbita planetei Marte în martie 2006, iar de atunci, supraveghează suprafața marțiană, pentru a căuta urme de apă și pentru a identifica cele mai prielnice zone de explorare pentru vehiculul de teren al NASA care investighează “la pas” nisipurile și stâncile marțiene.