Luna lui Saturn ar putea găzdui viață, iar dovezile au fost întotdeauna acolo

de: Alexandru Puiu
28 06. 2018

Enceladus este luna cu o pânză freatică înghețată a lui Saturn și tocmai a fost subiectul unei descoperiri cu consecințe pe termen lung vizavi de viața în spațiu.

Dacă ai visat de când erai mic faptul că refugiul civilizației se află pe un astru îndepărtat, sunt mai multe dovezi ca niciodată că aceasta ar putea fi realitatea. După câteva decenii în care s-a încercat identificarea unor zone cu apă înghețată pe planete și stele aflate la distanță de ani lumină, cea mai recentă descoperire legată de Enceladus ne confirmă faptul că există și mai multe particularități importante pe care ar fi bine să le ai în vedere.

Molecule organice bogate în carbon de dimensiuni generoase au fost identificate în apa sărată ce tresaltă din suprafața înghețată a lunii lui Saturn. Enceladus a mai fost în trecut subiectul unor eforturi de cercetare, dar este prima oară când volumul similarităților descoperite este covârșitor de apropiat de condițiile atmosferice care facilitează viața pe pământ.

Pelicula de ocean înghețat care acoperă o mare parte din suprafața lunii lui Saturn e subțire, dar este extraordinar de bogată în compuși organici. Pentru că vedem aceeași rețetă pe Pământ, noile descoperiri alimentează și mai mult posibilitatea că, sub crusta sa înghețată, are mari șanse să găzduiască forme simple de viață marină chiar și la această oră. Ca această ipoteză să fie confirmată sau infirmată, nu trebuie decât să analizăm mai bine zonele cu temperaturi ridicate din jurul ”gurilor” hidrotermale.

Primele dovezi de apă la suprafața lui Enceladus au fost identificate în 2009, în urmă cu aproximativ 9 ani. La momentul respectiv, moleculele organice simple cuantificate se rezumau la 50 de unități de masă atomică. În contextul în care noile descoperiri au confirmat molecule cu 200 de unități de masă atomică, de zece ori mai grele decât metanul, este evident că analiza trebuie aprofundată, deoarece realitatea este mai complexă decât se credea inițial.

,,Cu molecule organice complexe care emană din oceanul său lichid, această lună este singur corp ceresc dincolo de Pământ care îndeplinește simultan toate cerințele de bază pentru găzduirea vieții, așa cum o știm.” Afirmația de mai sus cu o gravitate extraordinară a fost făcută de Christopher Glein de la Institutul de Cercetare Southweast și ne atrage atenția asupra faptului că este mai puțin probabil ca niciodată să fim singuri în univers, chiar și dacă celelalte forme de viață identificate sunt de dimensiuni infime. Aceste informații publicate de cei de la Nature au făcut înconjurul lumii la mai puțin de o lună după ce oamenii de știință ne-au atras atenția asupra faptului că planeta Marte conține mai multe indicii ale faptului că ar fi putut să susțină viețuitoare în trecut.