Cum reușește ketamina să amelioreze rapid boala momentului
Poate ai tot auzit că depresia este boala secolului XXI. Din păcate, tratamentele cu antidepresive nu sunt cele mai eficiente, iar cercetătorii au început să caute alte metode prin care să amelioreze afecțiunea.
Ketamina este unul dintre răspunsurile oamenilor de știință. Ketamina este un anestezic veterinar care are o durată scurtă de acțiune. Pe de altă parte, atunci când le este prescrisă oamenilor, aceasta te poate scoate din depresie în doar câteva minute de la administrare, iar efectele pot dura și câteva săptămâni.
Aceasta nu reprezintă nicio surpriză pentru cercetători, care știau de multă vreme că anestezicul disociativ poate „trata” temporar depresia. Însă timpul scurt de acționare al ketaminei și efectele de durată nu pot fi explicate pe deplin de cercetători.
Pentru a aduce puțină lumină asupra subiectului, cercetări conduse de Mark Rasenick, profesor de fiziologie și psihiatrie la Universitatea Illinois din Chicago, descriu mecanismele moleculare din spatele capacității ketaminei de a ameliora depresia. Studiile au fost publicate în jurnalul „Molecular Psychiatry”.
Potrivit acestuia, două treimi din participanții studiilor clinice, care nu răspundeau la antidepresive tradiționale, au prezentat o ameliorare rapidă și de durată în momentul administrării intravenoase a ketaminei. Efectele au durat, în medie, o săptămână – mult mai mult decât s-ar fi așteptat cercetătorii, deoarece ketamina rezistă aproximativ șase ore și jumătate în corp.
În cercetările anterioare, Rasenick și colegii au arătat că cele mai frecvent prescrise antidepresive, precum Prozac și Zoloft, lucrează la nivelul creierului mutând o serie de molecule – proteine G – pe membrana celulară. Studiul arăta atunci că persoanele care suferă de depresie tind să aibă mai multe proteine G amplasate pe membrane. Acestea ar contribui la simptomele depresiei.
Rasenick crede că antidepresivele obișnuite, precum cele enumerate mai sus, fac lentă această mișcare a proteinelor G. Din această cauză, spune el, antidepresivelor le ia mult timp până încep să acționeze.
Cercetarea actuală a efectuat un experiment similar cu ketamină. Cercetătorii au observat că procesul este mult mai rapid. Constatarea contrazice ideea că ketamina funcționează numai prin blocarea unui receptor numit NMDA, care este amplasat pe suprafața celulelor nervoase și ajută la transmiterea semnalelor.