De ce copiii au nevoie de jucării care arată ca ei

de: Bianca Prangate
28 10. 2018

Se spune că nimeni nu se naște rasist și că această hibă se învață. Într-o lume ideală, cei mici ar fi învățați noțiunea de inclusivitate, nu de rasism. O metodă prin care ar putea ei să învețe asta ar fi să se joace cu jucării cât mai diverse.

Diversitatea merge mână în mână cu inclusivitatea. În acest caz, jucăriile diverse se referă la păpuși și figurine care aparțin mai multor rase și etnii și care au tot felul de job-uri. Alte aspecte ale diversității – precum orientarea sexuală, poziția financiară, limba vorbită și sănătatea psihică – sunt și ele importante, dar nu pot fi cu adevărat redate în jucării. Ele pot fi abordate în schimb în cărți și reviste.

Doctorul psiholog Amber A. Hewitt a spus că expunerea copiilor la jucării diverse îi ajută pe aceștia să își dezvolte identitatea mai bine, într-un mod mai sănătos. „O cutie de jucării [care încurajează inclusivitatea] poate promova dezvoltarea unei identități rasiale/etnice, de gen și culturale pozitive în rândul copiilor”, a explicat Hewitt. Aceasta a mai spus că lipsa unor jucării diverse poate transmite celor mici ideea că oamenii care arată ca ei nu contează sau că poate nu există atât de mulți oameni ca ei.

Aparent, existența unor jucării diverse din punct de vedere al raselor și profesiilor este benefică și pentru copiii mai privilegiați – aceștia ar putea să descopere de la o vârstă fragedă categoriile marginalizate prin intermediul jucăriilor și să le normalizeze.

„Toate mesajele pot avea un impact asupra valorii de sine și pot perpetua stereotipuri”, a zis Hewitt. „Este important să ne amintim că nu toate mesajele pe care le primesc copiii sunt verbale. Iar copiii învață, inclusiv mesajele despre identitate, prin joacă”.

O gamă variată de păpuși și figurine ar fi astfel esențială pentru cei mici. Acele jucării i-ar ajuta să își construiască o imagine mai bună despre sine, iar în același timp să se obișnuiască cu diversitatea oamenilor de pretutindeni.