Un „robot” a fost lăsat să facă ce vrea și-a ajuns să se uite la TV toată ziua

de: Florin Cașotă
24 08. 2018

Dacă înveți un robot să pescuiască atunci probabil va prinde pește. Totuși, dacă-l înveți să fie curios atunci se va uita la TV și se va juca jocuri video toată ziua.

Inteligența artificială actuală ce este folosită pentru a traduce, pentru a găsi ruta cea mai bună pentru mașină se bazează pe hrănirea acesteia de către oameni cu tot felul de informații înainte. Cercetătorii de la OpenAI, companie înființată de Elon Musk, explorează ce înseamnă să le dai algoritmilor abilitatea de a fi curioși, ca să învețe fără intervenție umană.

Ei au descoperit că dacă îi dai inteligenței artificiale curiozitatea caracteristică oamenilor, atunci, fără intervenție umană, se poate juca peste 50 de jocuri video, și pe unele chiar să le ducă la bun sfârșit. Ideea din spatele cercetării este următoarea: dacă facem ca mașinăriile să exploreze mediul înconjurător fără ca oamenii să programeze anumite recompense, atunci vom fi mult mai aproape de autonomia pe care o căutăm la roboți.

Pentru a studia efectele motivației intrinsece, cercetătorii s-au uitat la jocurile video. Dezvoltatorii i-ar putea zice sistemuluide inteligență artificială să joace Pong și să-i spună să nu piardă atunci IA-ul ar trebui să prioritizeze obținerea unui scor mai bun decât cel al adversarului.

De data aceasta, roboții au primit ordin să se joace fără un anumit obiectiv. Drept urmare, sistemul de inteligență artificială a dus la capăt 10 niveluri de Super Mario Bros. doar din curiozitate, fapt ceea ce ne duce cu gândul la faptul că și inteligența artificială care nu are setat un anumit obiectiv se poate descurca destul de bine.

Un alt lucru pe care l-au găsit, punând două sisteme cu curiozitate să se joace Pong, este că inteligența artificială este destul de ușor de tulburat de la obiectivul final, acela de a juca jocul. Sistemele au renunțat să mai marcheze și au fost curioase să vadă de câte ori pot da bila de la unul la altul.

Într-un joc au pus IA-ul într-un labirint digital, iar scopul jocului era să găsească o bilă albastră. Au reușit să facă asta, fără a fi instrucționați să găsească bila albastră. Totuși, atunci când au pus un televizor în labirint și le-au dat o telecomandă sistemelor de inteligență artificială, cercetătorii au găsit că acestea s-au oprit din ceea ce făceau și au început să treacă de la un canal la altul, curioși să vadă care va fi următoarea imagine.

IA-ul renunța să se mai uite la TV doar dacă altceva din mediuș înconjurător devenea mai interesant.