Inteligența artificială te bate acum și la Dota 2

Inteligența artificială te bate acum și la Dota 2

Inteligența artificială care îi bate pe maeștrii șahului sau ai jocului Go a apărut deja, iar acum un asemenea sistem te poate bate și la Dota 2.

O zicală spune că ai avea nevoie de vreo 10.000 de ore de practicare a unei anumite sarcini pentru a deveni expert la ea, însă în cazul inteligenței artificiale care joacă jocuri video, e nevoie de mult mai mult. Un asemenea sistem s-a antrenat cu mii de ani de jocuri de Dota 2, iar acum e în stare să-i bată pe cei mai buni amatori.

Pentru a învăța inteligența artificială acest joc, cercetătorii de la OpenAI au folosit o tehnică numită învățare prin consolidare. AI-ul este pus la treabă în joc și învață din greșeli. Joacă jocuri împotriva sieși, iar programatorii setează diverse criterii de recompensă pe care încearcă să le optimizeze.

Ca să ajungă la nivelul actual de joc, sistemul a trebuit să joace echivalentul a 180 de ani de jocuri de Dota 2 în fiecare zi, timp de 19 zile. Apoi, a reușit să-i învingă pe cei mai buni amatori la acest joc.

Mai e ceva până când inteligența artificială va deveni cel mai bun jucător de Dota 2 din lume, însă s-ar putea ca momentul acesta să nu fie foarte departe. Peste câteva luni, echipa OpenAI își va aduce ”jucătorul” într-o confruntare cu cei mai buni jucători din lume la The International, cel mai mare eveniment de eSports.

Pentru ca un AI să fie de succes la un joc ca Dota 2, trebuie să interacționeze în timp real, nu pe ture, ca la șah sau Go. De asemenea, ar putea să nu vadă imaginea de ansamblu mereu, așa că ar trebui să ia decizii bazate pe informații imperfecte.