Ce înseamnă să-ți introduci datele cardului pe Facebook sau WhatsApp

de: Dan Demeter
06 11. 2018

Câți dintre utilizatorii de Facebook ar vrea ca rețeaua socială să devină un intermediar între ei și banca lor? La prima vedere, nu prea mulți. Din datele noastre reiese că doar 32%, respectiv 25% din utilizatori au încredere în rețelele sociale și în aplicațiile de mesagerie că le protejează datele împotriva scurgerilor de date și a atacurilor cibernetice.

Banii tăi, în Facebook Messenger

Reprezentanții Facebook par să fie însă de altă părere. Planul lor este acela de a încheia parteneriate cu băncile, astfel încât Facebook Messenger să devină o interfață între utilizator și instituția financiară. Astfel, va exista un bot în contactele utilizatorului, capabil să trimită alerte de fraudă și să ofere informații despre tranzacții și balanța contului.

[related]

Această mișcare ar avea avantaje de ambele părți – pentru bancă: reducerea costurilor pentru customer support, iar pentru utilizatori, economie de timp. Mai mult, pentru bănci, parteneriatul cu Facebook poate însemna accesul la un public tânăr, care folosește foarte mult servicii ca Facebook Messenger sau WhatsApp.

Normal, există și dezavantaje, cel mai important fiind acela pentru utilizatori: este pus, din nou, în pericol mult încercatul drept la intimitate, în condițiile în care de-abia a fost îngropat scandalul Cambridge Analytica.

Mai multe date personale pe care să le pierzi

Acest nou serviciu ar însemna accesul la alte date din partea Facebook: nume complet, număr de cont bancar, în afara celor pe care le deține deja: adresă de mail, nume și, de multe ori, număr de telefon. Facebook promite că nu va distribui datele financiare ale utilizatorilor către terți, dar în contextul recentului scandal, știm cu toții că încrederea se câștigă greu și pierde foarte ușor.

Să nu uităm nici de infractorii cibernetici.

Dacă până acum, spargerea unui cont de Facebook era, oricum, destul de neplăcută, pentru că punea în pericol siguranța întregului dispozitiv și putea însemna accesul neautorizat la date stocate pe acesta, cum ar fi fotografii sau materiale video personale, odată cu noul serviciu compania ar avea acces și la date bancare.

Cu alte cuvinte, un infractor ar putea să transfere banii către un alt cont de Facebook și să îi folosească apoi sau să pretindă a fi deținătorul de drept al contului și să ceară un transfer de bani de la cineva din lista de prieteni.

Dacă este făcută bine, această schemă are toate șansele să reușească – de exemplu, între părinți și copiii care sunt studenți în alt oraș sau în altă țară. O altă înșelătorie cu potențial de reușită este cea folosită mai mult pe mail până acum: infractori cibernetici care pretind a fi reprezentanții băncii și avertizează în legătură cu o presupusă fraudă, cerând actualizarea urgentă a datelor financiare, pentru a „evita” orice risc.

Merge, dar nu prea

Trebuie spus, însă, că Facebook are o echipă bună de securitate, ceea ce, în mare, a împiedicat scurgerile de informație – o reușită notabilă, cu care nu se pot lăuda alte rețele mari din online, cum ar fi Yahoo sau LinkedIn.

Spun „în mare”, pentru că a fost recent scandalul cu cele 50 de milioane de conturi expuse din cauza furtului a 50.000.000 de token-uri de acces. Teoretic, acest lucru înseamnă că ar putea avea acces la conturi, trecând peste mijloace de protecție ca parola sau autentificarea în doi pași.

[related]

În cazul în care te conectezi cu Facebook pe site-uri externe, acea sesiune trebuia să fie revocată, pentru siguranță.

Dacă Facebook nu va oferi de bună voie terților acces la datele utilizatorilor, atunci nivelul de securitate al acestui serviciu depinde de setările de securitate pe care fiecare persoană le are la contul său și despre care am scris aici. Până la urmă, pariul va fi acela dacă utilizatorii vor avea încredere în promisiunea Facebook și le vor acorda încă o serie de date sau nu.


Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.