Cu cât ești mai bogat, cu atât îți pasă mai puțin de încălzirea globală

de: George Stanciu
06 11. 2018

În timp ce încălzirea globală continuă să afecteze planeta, omenirea pare că nu e prea interesată de a rezolva problema, iar la nivel individual, situația e și mai complexă.

Un experiment desfășurat de cercetători de la patru universități din Spania sugerează că oamenii sunt mai mult sau mai puțin predispuși să contribuie financiar la stoparea încălzirii globale în funcție de cât de bogați sunt.

Cercetătorii au făcut un experiment cu 54 de grupuri, fiecare a câte șase indivizi. Fiecare grup a primit 240 de euro, împărțiți în mod diferit. Jumătate dintre grupuri au primit către 40 de euro pentru fiecare membru, iar în cealaltă jumătate, banii au fost distribuiți inegal, între 20 și 60 de euro de persoană.

De-a lungul a zece runde, oamenii trebuiau să contribuie astfel încât să ajungă la 120 de euro care să fie folosiți în lupta împotriva încălzirii globale – în acest caz era vorba despre plantarea de copaci în Collserola. Participanții puteau păstra banii rămași.

La începutul experimentului, fiecare participant știa câți bani au ceilalți, iar la finalul fiecărei runde, participanții puteau vedea cât a contribuit fiecare dintre ceilalți.

Grupurile cu bani distribuiți egal au prezentat două tipuri de comportament. Într-un caz, indivizii au contribuit cu sumele considerate corecte (cam jumătate din capitalul inițial), iar în altul, oamenii au contribuit cu mai mult decât ar fi trebuit.

În cazul grupurilor cu bani distribuiți inegal, cei cu mai mulți bani au contribuit mai puțin decât ar fi trebuit, în comparație cu cei care aveau mai puțini bani.

Rezultatele arată că, având în vedere inegalitățile, grupurile mai sărace sunt cele mai vulnerabile și sunt cele care suferă cel mai mult. Datele pot fi extrapolate și comparate cu negocierile între state bogate și sărace: cele dintâi, care contribuie cel mai mult la încălzirea globală, au uneltele pentru a combate asta, dar țările sărace ajung să fie cele mai afectate în tot acest proces. Și la nivel local poți observa că oamenii cu mai puține resurse sunt mai afectați de un astfel de fenomen.