Revoluție pentru imprimarea 3D: cum o să fie printate tendoane umane

de: Andreea Cuzub
13 10. 2018

Persoanele cu un ligament sau tendon rupt ar putea să aibă, în curând, un țesut nou care să înlocuiască zona afectată, datorită imprimării 3D.

Cu tehnologia din prezent, putem imprima 3D sculpturi, piese mecanice, proteze, chiar și carne sau mâncare. Însă o echipă de cercetători de la Universitatea din Utah au dezvoltat o metodă de imprimare 3D care să producă țesuturi umane precum ligamentele și tendoanele. Lucrarea a fost publicată în „Journal of Tissue Engineering, Part C: Methods”.

„Metoda le va permite pacienților să primească țesuturi de înlocuire fără intervenții chirurgicale suplimentare și fără a fi nevoie de colectarea țesutului din alte părți ale corpului”, a declarat Robby Bowles, unul dintre autorii lucrării de la Universitatea din Utah.

Metoda de imprimare 3D a avut nevoie de doi ani de cercetare și presupune preluarea celulelor stem din propria grăsime corporală a pacientului și imprimarea acestora pe un strat de hidrogel. Astfel, este creat un tendon sau un ligament care se va dezvolta ulterior în vitro, înainte de a fi implantat.

Procesul este unul extrem de complicat, deoarece aceste tipuri de țesuturi sunt alcătuite din diferite celule care au modele complexe. De exemplu, celulele care alcătuiesc tendonul sau ligamentul trebuie să fie transformate treptat în celule osoase, pentru ca țesutul să  poată fi atașat de os.

„Aceasta este o tehnică care funcționează într-o manieră foarte controlată pentru a crea un tipar și grupuri de celule, care nu puteau fi create cu tehnologiile anterioare”, a mai adăugat Bowles.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, echipa a lucrat cu compania Carterra care dezvoltă dispozitive microfluidice pentru medicină. Cercetătorii au folosit o imprimantă 3D de la Carterra, care era folosită de obicei pentru a imprima anticorpi pentru screeningul cancerului. Echipa a dezvoltat un cap de imprimare special care printează celulele umane în maniera controlată de care aveau nevoie.