TEST Acer Predator și Orion, combinația pentru gameri

de: Răzvan Băltărețu
29 06. 2018
Răzvan Băltărețu/PLAYTECH

Acer a prezentat în mai un nou sistem de gaming. A trecut și pe la noi la pachet cu un monitor Predator. Pot spune, după o săptămână cu cele două, că e frumos ce se întâmplă în lumea PC-urilor.

În 2018, sistemele de gaming devin și mai puternice, ceea ce era evident, și mai frumoase. Acer, cu Orion 5000, a încercat să facă o legătură între vreo trei lumi: carcasă modulară, inspirație SF, gaming. În fapt, sistemele de gaming au început să aibă personalitate și asta e foarte important. După evenimentul din New York, unde și-a prezentat noile echipamente pentru 2018 (și a păstrat câteva pentru IFA 2018) a venit și Orion 5000 să-l vedem „pe viu”.

Sistemul de gaming cu Acer Predator, Orion și accesorii din gamă

Ca hardware, am avut la dispoziție un Acer Predator Orion 5000. Acesta e „creierul”, al doilea cel mai bun sistem de gaming (după Orion 9000, legendar încă de la lansare). Cum e vorba de un PC clasic, îți zic cam ce poți avea în el, în funcție de buget.

Vorbim de un Intel Core i5 sau i7 a opta generație, dar și Nvidia GeForce GTX 1080 Ti, unde, dacă vrei, poți pune două în SLI ca să ai și mai multă performanța. Memoria RAM poate să ajungă pâna la 64 GB în dual channel și, da, oferă suport pentru Intel Optane (până la 32 GB). Ca placă grafică poți alege și 1060 sau 1070.

Stocarea, al treilea cel mai important aspect, poate fi asigurată prin HDD (până la 3 TB) și SSD (până la 512 GB pe M.2 2280 PCIe NVMe x4, ceea ce înseamnă că poți avea bandwith până la 2 Gbps cu generația a doua și până la 4 Gbps cu generația a patra). Pentru upgrade, sistemul Orion 5000 are un slot PCIe x16, două PCIe x1, slotul pentru SSD deja menționat și unul M.2 2230 pentru WLAN.

Pentru conectivitate ai port Ethernet, dar și suport pentru Wi-Fi 802.11ac, dar și Bluetooth 5.0. Pe zona de audio ai Creative Sound BlasterX.

Toate cele de mai sus îți iau ochii „pe hârtie”. În realitate, sistemul e impresionant prin șasiul cu panou lateral transparent, compatibil EMI, ca să vezi tot ce-i în interior, dar și pentru că așa e moda acum. Acer susține că designul de gestionare a fluxului de aer IceTunnel 2.0 segmentează sistemul în diferite zone termice și oferă fiecărui sector propriul tunel de aer pentru a elimina căldura. Pe scurt: mai tăcut, mai eficient.

Ca monitor am avut un Acer Predator XZ271U B. Are 27 de inci, panou TN, rezoluție 2K și rată de refresh 144 Hz. Conectivitate prin HDMI 2 (un port), HDMI 1 (un port), DisplayPort (un port). Are și două difuzoare de șapte wați. Dincolo de aceste specificații, designul e plăcut, cumva futurist. Din păcate, folosește panou TN care pierde lejer în fața unuia IPS.

Sistemul a fost completat cu o tastatură G3 și un mouse G1 (ambele lansate în urmă cu ceva timp). Cum ziceam la început, bijuteria coroanei a fost Orion 5000.

Ce oferă special Acer Predator Orion 5000

Sistemul va fi disponibil în regiunea noastră de la un preț de aproximativ 1.700 de euro (poate fi și mai scump, în funcție de ce mai pui în el). Configurația de bază vine cu Intel i5 și Nvidia GTX 1060. În loc de SSD are Intel Optane și HDD. Asta înseamnă aproximativ 8.000 de lei. Pentru banii aceștia nu-i deloc mai prejos decât așteptările pe care ți le setezi la început. E un sistem proiectat pentru gameri, de la design până la specificații.

Încă de când l-am văzut în New York am fost impresionat de design. N-ai cum altfel. Dacă e un câștig direct și rapid în cursa producătorilor pentru sisteme de gaming designul e unul. Arată ca un robot dintr-un film minimalist, colorat din loc în loc cu o lumină albastră care îți transmite, totodată, că poate rămâne rece chiar și în situații dificile. Și dacă te gândești că poți face overclocking ușor, din sistem, ar fi cazul să rămână rece.

Odată cu Acer Predator Orion 5000 câștigi, pe de o parte, capacitatea de-a face upgrade rapid, ceea ce înseamnă că poți porni de la versiunea de bază și să treci la ceva mai performant când ai nevoie. Deocamdată, jocurile la care vei avea acces vor rula fără probleme, dar s-ar putea să vrei să alegi o versiune cu SSD și, eventual, o placă grafică mai bună. Ca procesor, Intel i7 ar fi esențial ca să nu-ți bați capul peste un an cu o versiune mai bună.

Avantajul în cazul Orion 5000, așa cum e de regulă cazul cu un sistem de gaming, e că poate fi atât acest ground zero pentru jocuri video, cât și cel mai bun sistem pe care să-ți faci treaba. În fluxul meu lunar (sau chiar anual), gamingul e pe la 20%, poate 40%, dar procesarea foto și video acoperă restul.

[readmore]

Dincolo de-a fi un computer pentru jocuri video lansate și în 2019, acesta poate fi cel mai interesant PC și pentru cei care au nevoie de putere de calcul și putere grafică pentru alte treburi. Plusez aici că-i silențios și că n-ai cum să ignori acel design.