De ce Huawei încă lansează telefoane „de buget” sub marca Honor

de: Răzvan Băltărețu
09 11. 2018

În urmă cu o lună, Honor 8X a fost anunțat pentru Europa. Asta la o lună după China. Bine, dar Honor e o marcă a Huawei, iar Huawei are propriile telefoane „de buget”. Așa că, de ce mai există încă un brand mid-range? Asta am încercat să aflu de la un oficial al companiei.

Honor 8X nici nu se ia „la trântă” cu telefoane premium, nici nu dezamăgește. Este atât că poate fi oferit. Are un preț decent (circa 1.700 de lei la noi), două camere foto, procesor bun, un design care nu te dezamăgește și, peste toate, un ecran imens. Undeva pe-acolo ai putea vedea Huawei Mate 20 Lite sau, de ce nu? Huawei P20 Lite.

La evenimentul de prezentare Honor 8X am avut ocazia unei discuții cu Sam Yuan, președinte Honor pe regiunea CEE (unde suntem și noi) și nordică. Regiunea nordică e interesantă în sine. În timp ce în Finlanda brandul Honor a ajuns la cotă de piață cu două cifre, în Suedia, mi-a explicat Yuan, preferințele tind spre premium, așa că încearcă să livreze pe aceste preferințe.

De exemplu, în Finlanda, Honor a ajuns să fie brandul numărul 1 când vine vorba de marja de preț 400 – 500 de euro. În Cehia, e lider pe segmentele: 300 – 400 de euro, dar și pe 200 – 250 de euro.

Între aceste de cifre se discută despre un brand ca Honor. Are hardware onorabil, prețuri bune, iar cota de piață o face pe anumite categorii de clienți. Dar nu ia Honor din cota de piață a Huawei? Conform lui Yuan, nu e cazul.

„Honor și Huawei funcționează ca un dual-brand. Desigur că ne bucurăm de beneficii în ceea ce presupune extinderea internațională. Dar, din punct al strategiei, avem per brand una diferită. Honor e pentru digital natives, audiență tânără, iar asta e foarte clar. Huawei țintește sus, la segmentul premium, chiar business elite. Dacă strategia e clară pentru ameble, ambele pot crește. Și se pot susține reciproc. Asta ne crește avantajul competitiv pe orice nivel”, a explicat reprezentantul Honor.

Mai clar e că ambele beneficiază de pe urma cercetării și dezvoltării, fac schimb de know-how, apoi depinde fiecare cum vinde un produs pe piață. De exemplu, Honor 8X e un telefon cu preț bun și hardware decent. Aceasta e marja în care se învârte. Huawei a livrat până la Mate 20 Pro, adică telefon de 1.000 de euro.

Poate că acei „nativi digitali”, cum i-a numit Yuan, nu sar încă la un telefon de-o mie de euro, dar Honor și Huawei arată la fel, la nivel de interfață, și atunci e mai ușor să treacă spre un Huawei high-end de la un Honor mid-range decât către concurență. Așa arată, deocamdată, strategia.

Funcționează?

Conform unor statistici prezentate de companie în timpul evenimentului de lansare, funcționează excelent. Marea Britanie – creștere de 200%. Cehia – 100%. Rusia – locul doi din punct de vedere al cotei de piață. Am păstrat la final ce-i mai frumos: Spania – creștere cu 500% și locul cinci în Italia.

Da, e o explozie în Spania, dar de ce? Oficial, n-am primit un răspuns, pot doar presupune că este generația tânără a imigranților din Europa de Est. Vor telefoane ieftine, dar bune, iar Honor poate fi o soluție.

Conform lui Yuan, la comun, ca dual-brand, cele două au acces la cunoștinței, ba chiar a oferit un interesant. „Tehnologia e la comun, cum ar fi procesorul, care-i foarte important. Dar funcționalitățile bazate pe acel cip sunt importante pentru utilizatori. De exemplu, camera cu suport de inteligență artificială (AI Camera) e un beneficiu pentru utilizator. Nu ne facem griji din punct de vedere al hardware-ului, dar ne preocupă ce facem noi cu el”, a adăugat acesta.

În fine, de ce se compară Honor cu iPhone X?

iPhone X a fost primul smartphone care să coste 1.000 de euro. Enorm, raportat la piața din 2017. Dar a venit de la Apple și a avut succes.

La evenimentul Honor 8X, compania a comparat fotografiile realizate de telefonul său cu cel al Apple. De ce? Conform lui Yuan, Apple e recunoscută drept o companie care investește mult în dezvoltarea potențialului foto-video al unui telefon. „Se descurcă bine, de aceea trebuie să ne comparăm cu ei”, a conchis Yuan.

Honor 8X e disponibil în România deja. Aruncă o privire peste specificații și vezi dacă-i pentru tine. Dacă nu-i, din fericire, piața e mai plină de telefoane ca niciodată.