Cea mai veche hipernova are o treime din vârsta Universului

de: Nicoleta Apostol
24 02. 2018

Cea mai îndepărtată lumină a unei hipernove a fost descoperită de câțiva astronomi. Este o premieră pentru astronomie și astrofizică, dar, totodată, este o premieră pentru Univers.

O puternică hipernova, de 10,5 miliarde de ani lumină de la Pământ, este cea mai îndepărtată explozie de stele observată vreodată. Big Bang-ul a avut loc în urmă cu 13,8 miliarde de ani, ceea ce înseamnă că hipernova și Universul au o mulțime de lucruri în comun. Lumina hipernovei sau supernovei superluminoasă (SLSN) a fost prezentă timp de trei sferturi din existența Universului.

După cum sugerează și numele, aceste obiecte sunt versiunile extreme ale supernovelor „normale” și mai multe evenimente le pot declanșa. Hipernova nou descoperită a primit numele de DES16C2nm, iar detectarea inițială a venit în august 2016.Ea a fost întâlnit pentru prima dată de Dark Energy Survey, un efort internațional de cercetare care își propune să înțeleagă mai bine forța misterioasă considerată a fi responsabilă de expansiunea accelerată a Universului.

Luminozitatea și distanța lui DES16C2nm au fost confirmate două luni mai târziu de astronomii de la Observatorul Keck, Hawaii, și Magellan în Chile.

„E palpitant să faci parte din studiul care a descoperit cea mai veche supernova”, spune Mathew Smith de la Universitatea din Southampton, autorul principal al studiului. „DES16C2nm este extrem de îndepărtată, extrem de strălucitoare și extrem de rară. Nu e genul de lucru cu care se întâlnește orice astronom”, spune acesta.

Descoperirea lui DES16C2nm are mai mult decât o simplă valoare, a adăugat Smith. „Lumina ultravioletă din SLSN ne dă indicii despre cantitatea de metal produsă de explozie și despre temperatura exploziei în sine, ambele fiind cheia înțelegerii a ceea ce cauzează aceste explozii cosmice”, a adăugat astronomul.

Găsirea unor evenimente extrem de îndepărtate, determinarea varietății și a numărului mare de astfel de evenimente reprezintă următorul pas. Acum că știm cum să găsim aceste obiecte la distanțe și mai mare, astronomii își vor concentra atenția spre ele.