Herpesul ar putea declanșa boala Alzheimer în unii oameni

de: Bianca Prangate
15 07. 2018

Deși știm prea bine ce efecte devastatoare are boala Alzheimer, încă nu știm care sunt cauzele misterioase ale apariției ei. Noile cercetări sugerează că o idee mai veche, care atribuia vina apariției bolii unor viruși și bacterii, ar putea să fie adevărată.

Un studiu nou publicat în Neuron arată că, cel puțin în cazul șoarecilor și a vaselor mici de laborator, Alzheimerul ar putea apărea din cauza virusului herpes.

Odată infectați cu virusul herpes, neuronii șoarecilor și a testelor de laborator au dezvoltat plăci beta amiloide – plăci care sunt considerate un potențial factor de apariție a Alzheimerului.

Oamenii de știință cred că plăcile cu pricina ar putea fi rezultatul unor depuneri de proteine pe care corpul le-a realizat în scopul protecției în fața virusului herpes. Acele depuneri ajung să distrugă conexiunile dintre neuroni ulterior.

„Descoperirile noastre dezvăluie un mecanism simplu și direct prin care infecțiile cu herpes declanșează depozitele de amiloide în creier, ca o reacție de apărare a creierului”, a explicat Rudolph Tanzi, unul din cercetătorii care au realizat studiul, de la MassGeneral Institute of Neurodegenerative Disease.

Ideea că aceste plăci beta amiloide încearcă să ajute creierul să nu se infecteze nu este nouă. Un alt studiu a arătat că oamenii bolnavi de Alzheimer care au murit aveau o cantitate mare din virusul herpes în creier.

Totuși, conexiunile dintre herpes și Alzheimer au apărut doar în testele pe șoareci și în vase de laborator. Din acest motiv, ar fi prea devreme să spunem că herpesul cauzează în mod clar și indubitabil boala Alzheimer.

Tanzi și colegii săi continuă cercetările, pentru a afla care este cauza apariției Alzheimerului. Ei vor să vadă dacă microbiomul creierului are vreo legătură. Ei speră ca, într-un final, să poată găsi un leac la ceea ce, în prezent, încă este o boală periculoasă și incurabilă.