Google și Pentagonul colaborează în secret, deși n-ar trebui s-o facă

de: George Stanciu
13 03. 2018

Google s-a gândit că ar fi o idee bună să colaboreze cu Pentagonul, mai ales în cazul unui proiect secret, iar asta a atras critici din partea angajaților.

Cei de la Google lucrează alături de Departamentul Apărării din SUA pentru a ajuta agenția să creeze sisteme cu inteligență artificială, care să analizeze filmările făcute cu dronele.

Project Maven, efortul de identificare a obiectelor în filmări ale dronelor, a fost păstrat secret, dar a fost discutat intens în companie după ce informații despre proiect au apărut în cadrul unei liste de mail interne.

Unii angajați ai companiei sunt revoltați de faptul că Google oferă resurse armatei pentru tehnologie de supraveghere. Alții vorbesc despre faptul că proiectul aduce probleme etice cu privire la dezvoltarea și folosirea învățări automatizate.

Project Maven a luat ființă în aprilie 2017, iar prima sarcină a acestuia a fost să ajute Pentagonul să proceseze eficient cantitatea uriașă colectată de drone zilnic. Deși au fost investite sume importante pentru partea de colectare a informației, proiectul a rămas în urmă la capitolul de analizare a acestora.

Deși implicarea Google în proiect a adus îngrijorări în rândurile angajaților, e posibil ca paleta de servicii oferite de companie să nu le permită să ajungă la date confidențiale sau secrete. Rivalii Amazon și Microsoft Azure au asemenea soluții guvernamentale.

Un purtător de cuvânt al Google susține că oferă Pentagonului API-uri TensorFlow, care sunt folosite în aplicații de învățare automatizată, pentru a ajuta analiștii militari să detecteze obiecte în imagini. Compania e conștientă de natura controversată a folosirii inteligenței artificiale în scopuri militare, astfel că ”se lucrează la politici” care să prevină folosirea greșită a tehnologiilor.

În același timp, un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării a refuzat să spună dacă Google este singurul partener în cadrul Project Maven și nici nu a dorit să clarifice rolul companiei în proiect. Asta nu poate decât să le ofere muniție celor care consideră că Google are (din ce în ce mai multe) lucruri de ascuns.