Google, amendă record: de ce UE vrea miliarde de euro de la americani

de: Florin Cașotă
18 07. 2018

Google are probleme în UE din cauza strategiei sale. Amenda inițială era vehiculată la aproape 11 miliarde de dolari. Între timp, au apărut informații care au mai „redus” din acea sumă.

Decizia Uniunii Europene a fost luată și compania americană va trebui să plătească o sumă record: cinci miliarde de dolari, adică 4.342.865.000 de euro, ca să fim exacți.

Google trebuie să termine aceste practici în 90 de zile sau riscă penalități și mai mari în viitor.

Această penalizare de 4,34 miliarde de euro este una consistentă. E aproape dublă față de cea de 2,4 miliarde de euro pe care compania trebuie să o plătească pentru abuzurile pe care le-a făcut cu motorul de căutare. Asta înseamnă că Google va trebui să scoată din vistierie nu mai puțin de 6,7 miliarde de euro. Lucrurile nu s-ar opri aici și am putea vedea și alte amende aplicate de UE din cauza practicilor Google.

„Jumătate din traficul de internet de azi provine de pe smartphone-uri. A schimbat viața a milioane de europeni. Amenda noastră se referă la trei tipuri de restricții pe care le-a impus Google producătorilor de smartphone-uri și operatorilor telecom pentru a se asigura că acest trafic de internet de pe smartphone-urile Android să vină pe motorul de căutare Google. Compania a utilizat Android ca o unealtă pentru a-și cimenta dominanța pe piață. Aceste practici au făcut ca rivalii să nu aibă o șansă să inoveze și să câștige piață pe merite. Google a negat consumatorilor europeni avantajele unei concurențe pe această piață, iar asta este ilegal în conformitate cu normele UE antitrust”, a declarat comisarul european Margrethe Vestager.

Comisia Europeană notează că din 2011 Google a impus restricții producătorilor de smartphone-uri și operatorilor telecom pentru a-și cimenta poziția dominantă pe care o are pe segmentul de căutări pe internet.

De ce este acuzată Google? În urmă cu doi ani, UE a acuzat Google să se folosește de Android pentru a-și extinde dominanța de pe desktop pe telefoane. Gigantul american le cere producătorilor de smartphone-uri care aleg Android să instaleze pe telefoane aplicațiile sale. Aici intră browserul Chrome, motorul de căutare să fie presetat din fabrică pe Google Search și nu lipsesc YouTube, Maps și alte aplicații.

În comunicatul de presă emis publicității, comsia europeană punctează faptul că Google le-a cerut producătorilor să preinstaleze aplicația de căutare Google și aplicația de browser (Chrome), ca o condiție pentru ca telefoanele să aibă acces la magazinul de aplicații. „Producătorii de telefoane nu sunt obligaţi să includă serviciile noastre şi au totodată libertatea de a preinstala aplicaţii concurente alături de ale noastre. Ceea ce înseamnă că noi obţinem venituri numai dacă sunt instalate aplicaţiile noastre şi dacă oamenii aleg să le folosească în locul aplicaţiilor concurente”, susțin reprezentanții Google.

De asemenea, UE spune că Google a făcut plăți către anumiți producători de smartphone-uri și către operatori telecom, cerându-le să preinstaleze aplicația de căutare pe dispozitive.

Ultimul punct pe care-l susține UE este acela că Google a împiedicat producătorii care doreau să instaleze aplicațiile Google să nu vândă nici măcar un smartphone care să ruleze o versiune de Android pe care compania să nu o aprobe.

Dominanța pieței nu este ilegală în UE, dar companiile dominante au o responsabilitate să nu abuzeze de poziția sa restricționând competiția, fie în piața în care activează sau în alte piețe.

Cum se apără Google? „Android a creat mai multe opţiuni, nu mai puţine, pentru toată lumea. Un ecosistem dinamic, inovaţie rapidă şi preţuri mai mici sunt caracteristici fundamentale ale unei concurenţe solide. Vom contesta decizia Comisiei”, au declarat reprezentanții Google.

Într-un articol semnat de Sundar Pichai, compania semnalează faptul că UE „omite faptul că Android oferă nenumărate opțiuni miilor de producători de telefoane și operatorilor de rețele de telefonie mobilă care produc și vând telefoane Android”.

El mai spune că pentru a rula aceleași aplicații, producătorii trebuie să respecte reguli care garantează compatibilitatea tehnică, indiferent de mărimea sau forma dispozitivului. „Niciun producător de telefoane nu este obligat să adopte aceste reguli—ei pot folosi sau modifica Android în orice mod doresc, aşa cum a făcut Amazon cu tabletele Fire şi stick-urile TV”.

Pichai punctează faptul că browserele și motoarele de căutare, decât cele preinstalate, le poți dezinstala sau șterge și poți opta pentru alte aplicații, „inclusiv cele create de aproximativ 1,6 milioane de europeni care-și câștigă existența ca dezvoltatori de aplicații”.

„Decizia de astăzi respinge modelul de afaceri Android, care a creat mai multe opţiuni pentru fiecare, nu le-a limitat. Intenţionăm să contestăm această decizie”, concluzionează Pichai.

Ce se întâmplă dacă gigantul american ignoră această decizie? Dacă Google nu reușește să se conformeze cu decizia Comisiei Europene, atunci compania trebuie să efectueze plăți de neconformitate de până la 5% din cifra de afaceri medie zilnică a Alphabet (compania mama Google). Alphabet a avut o cifră de afaceri pe 2017 de 110,9 miliarde de dolari.