Fosila care schimbă teoria despre migrația omului din Africa

de: Andreea Cuzub
11 04. 2018
CNN

Cercetătorii au descoperit în Peninsula Arabică o fosilă care le dă ideile peste cap. Aceasta este o fosilă de om, care ar putea schimba teoria despre modul în care oamenii au migrat din Africa.

Fosila de deget a fost găsită în inima Arabiei Sudite – în deșertul Nefud – și este veche de 85.000 de ani. Aceasta măsoară 3,2 centimetri și este cea mai veche fosilă de homo sapiens găsită în exteriorul Africii, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Nature Ecology and Evolution.

Autorul studiului, Huw Groucutt, de la Universitatea Oxford a declarat că decoperirea dovesește că răspândirea timpurie a oamenilor a fost mult mai extinsă decât credeau. Această descoperire pune sub semnul întrebării migrația umană modernă – „Out of Africa”. Teoria indică faptul că oamenii moderni își au originea în Africa și au migrat în restul lumii într-un singur val cu aproximativ 60.000 de ani în urmă.

Pe de altă parte, descoperirea fosilei sugerează că au existat mai multe valuri de răspândire, iar acest lucru s-ar fi întâmplat cu 20.000-25.000 de ani mai devreme. În plus, Groucutt speculează că și animalele din Africa subsahariană ar fi migrat în Sahara și din Africa în Arabia.

Cea mai veche fosilă, care are legătură cu homo sapiens, a fost datată ca având 300.000 de ani. A fost descoperită în Maroc. Este cu circa 100.000 de ani mai veche decât fosile homo sapiens descoperite și datate cu succes.

Subiectul legat de momentul în care oamenii au început să părăsească Africa este unul controversat. Mulți arheologi și paleoantropologi au dezbătut acest subiect. Majoritatea susțin că migrația a avut loc acum 60.000 de ani, însă Michael Petraglia are o altă părere.

În 2007, acesta spunea că oamenii moderni au fost prezenți în estul Indiei cu 74.000 de ani în urmă. „Am argumentat că homo sapiens au ajuns în Asia de Sud înainte de acea dată. Analiza mea s-a bazat pe studiul uneltelor din piatră, dar nu am reușit să demonstrez acest lucru și pe fosile”, a mai declarat Petraglia.