Firea recidivează: gafa celor „trei culori” și referința la România comunistă

de: Andrei Simion
26 06. 2018

Gabriela Firea și-a reactivat pagina de Facebook după scandalul huiduielilor de la ceremonia dedicată Simonei Halep. Pe 26 iunie a făcut însă o noua gafă.

#treiculoricunoscpelume, așa și-a încheiat Firea urarea către români și România cu ocazia zilei drapelului. Mesajul, în aparență, n-are nicio problemă, doar că face trimitere la România comunistă. Aceste cuvinte reprezentau primul vers din imn la acel moment. Între timp, cei care administrează pagina au șters hashtagul și a rămas doar mesajul inițial.

„Cele trei culori ale drapelului național, roșu, galben și albastru unesc trecutul, prezentul și viitorul românilor. Cinstind drapelul, ne cinstim istoria, cultura și tradițiile care ne definesc ca popor. Tricolorul înseamnă viață, înseamnă soare strălucitor și înseamnă cer senin. Să-l sărbătorim astăzi cu toții, așa cum se cuvine. La mulți ani, drapel romanesc!” a fost mesajul publicat pe pagina Gabriela Firea la ora 9.19 dimineața pe 26 iunie.

Mesajul inițial pus pe pagina Gabrielei Firea.

„Trei culori” a fost imnul folosit de România comunistă între 1977 și 1989. Imnul comuniștilor are același titlu și aceeași linie muzicală ca originalul, creația lui Ciprian Porumbescu. Doar textul este modificat. O strofă aparte este următoarea: „Azi partidul ne unește / Și pe plaiul românesc / Socialismul se clădește, / Prin elan muncitoresc”.

Drapelul, ei bine, nu s-a schimbat prea mult, doar că au vrut comuniștii ceva special pentru imn.

[readmore]

Firea, iar asta nu putem ști, fie a făcut trimitere la vremea comunistă, ceea ce-i imprudent, fie a reținut doar bucata asta din imnul pe care, foarte probabil, l-a cântat la școală. Cei mai mulți români nu știu de unde a pornit imnul RSR sau ce modificări au fost aduse de comuniști. Sigur, cei care au publicat mesajul pe pagină ar fi putut verifica.

De exemplu, aceste versuri sunt destul de directe și deloc disponibile în creația originală: „Și în comunista eră / Ca o stea să strălucești”. Poți consulta imnul României comuniste și creația inițială pe Wikipedia.