Facebook: Steve Jobs a avertizat încă din 2010 despre problemele actuale
Șeful Facebook a petrecut ultimele săptămâni ocupat cu scandalul Cambridge Analytica și, mai recent, cu milioanele de utilizatori cărora li s-au colectat date fără acordul lor. Acesta ar fi trebuit să-l asculte pe Steve Jobs, care, în urmă cu opt ani, a avertizat despre aceste probleme.
Discursul lui Steve Jobs a fost în 2010, într-o conferință AllThingsD, o publicație tech din cadrul The Wall Street Journal. El a vorbit despre confidențialitatea rețelei sociale Facebook. Mark Zuckerberg se afla și el în sală. În acea perioadă Facebook își reînnoia sistemul de confidențialitate, după criticile oamenilor care susțineau că sunt obligați să împărtășească date.
Steve Jobs spunea atunci că Silicon Valley nu este monolit. „Mereu am avut o păreri diferite legate de confidențialitate, față de colegii din Valley. Apple, de exemplu, nu lasă utilizatorii să decidă dacă vor să fie avertizați că aplicațiile lor le urmăresc datele legate de locația lor. În schimb, ferestrele pop-up sunt deschise forțat și avertizează utilizatorii că o aplicație le urmărește locația, iar dacă vor, utilizatorii pot să dezactiveze această funcție”, a declarat Jobs.
Fondatorul Apple a făcut aici referire la sistemul de permisiuni din iOS, mai târziu replicat și de Android. Astfel, Apple a restrâns constant controlul aplicațiilor terțe asupra anumitor funcții din sistemul de operare.
Succesorul său, Tim Cook, spune că a continuat politica lui Jobs pentru ca oamenii să știe ce fac aceste aplicații. Steve Jobs a mai adăugat că, până la urmă, confidențialitatea presupune ca oamenii să știe în ce se bagă.
De când a izbucnit scandalul cu Cambridge Analytica, care abuza de rețeaua socială pentru a colecta date, utilizatorii au început să-și descarce propriile date de pe Facebook pentru a vedea cât de multe știe rețeaua socială despre ei. Printre aceștia se numără și dezvoltatorul Dylan McKay, care a spus că în dosarul lui erau prezente toate apelurile pe care el le-a efectuat în ultimii ani.
Dosarul includea informații despre cine a sunat, când a sunat, durata apelului și ora la care acesta a fost efectuat. Important este că aceste apeluri nu au fost făcute prin Facebook sau una din aplicațiile sale, ci de pe telefon. Postarea a devenit virală și, astfel, alți utilizatori au răspuns că și ei aveau același istoric în dosarul descărcat.
După aceste evenimente, Facebook a recunoscut că a păstrat informații despre mesajele SMS și apelurile a milioane de oameni care folosesc Android pentru a accesa Facebook Messenger. Argumentul celor de la Facebook a fost că acest lucru ajută utilizatorii să găsească și să păstreze legătura cu persoanele care îi interesează și oferă o experiență mai bună pe Facebook.