Țara care interzice Facebook: „Putem vedea dacă vom face o rețea la fel”

de: Răzvan Băltărețu
29 05. 2018

Facebook a ajuns să fie în centrul atenției săptămânal. După scandalul cu Cambridge Analytica, noua problemă ar putea fi interzicerea în diverse țări. Prima care face pasul acesta a explicat de ce.

În Statele Unite ale Americii și UE se discută dacă și cum ar trebui reglementat Facebook. În timp ce parlamentarii încă nu sunt deciși, Papua Noua Guinee a decis să acționeze. Interzice Facebook pentru o lună și la finalul perioadei n-ar fi surprinzător dacă decide să-și facă o rețea socială proprie.

PNG vrea să oprească impactul pe care Facebook îl are asupra societății prin conturi false, știri false, dar și exploatarea datelor utilizatorilor. Astfel, practică cenzura la nivel național și așteaptă rezultatele acestei perioade.

Sam Basil, ministrul Comunicaţiilor, a spus că analiștii din subordinea sa se vor ocupa de analiza efectelor asupra populației, de la bunăstare socială și securitate la productivitate. „Vom colecta informaţii prin care să-i identificăm pe utilizatorii care se ascund în spatele conturilor false, utilizatorii care încarcă imagini pornografice şi utilizatorii care publică informaţii false sau eronate”, a declarat ministrul.

Basil a mai spus că nu s-a discutat niciodată despre avantaje și dezavantaje pe care le are Facebook. Astfel, folosește acest moment când rețeaua socială nu e ferită de scandaluri ca să deschidă acest subiect. „Putem analiza și posibilitatea creării unei rețele sociale noi pentru cetățenii din PNG pe care să fie folosite conturi reale. Dacă va fi această nevoie, vom aduna specialiști IT pentru a crea un site nou mult mai bun prin care cetățenii sa comunice aici și peste hotare”, a mai spus Basil.

Totodată, decizia este fundamentată și pe teama că Facebook distruge productivitatea și atenția utilizatorilor. Sistemul său de publicitate distrage lumea, în special copii și angajați, iar asta afectează pe termen lung capacitatea de concentrare, respectiv de îndeplinire a sarcinilor de serviciu.

Totuși, merită reținut că internetul în PNG e folosit de circa 12% din cetățeni, iar rata de utilizare a Facebook se apropie de acest procent. Se poate discuta despre impact asupra societății? Vom vedea peste o lună, dar deocamdată nu pare că e cazul.