Un director Facebook a încercat să explice rolul rețelei în societate

de: Alexandru Puiu
23 01. 2018

Imaginea Facebook în online a avut foarte mult de suferit în ultimul an și apar din ce în ce mai multe voci care acuză efectele sale negative asupra societății.

După mai bine de un deceniu în care Facebook a fost prezentată ca o unealtă ce facilitează conexiunile între oameni, a devenit evident că face o treabă foarte bună la a crea diviziuni și bule online. Premisa de la care a plecat Facebook este că va oferi o voce fiecărei persoane din lume. Se pare însă că realizatorii de știri false sunt și ei oameni, altfel, este greu de înțeles de ce platforma creată de Zuckerberg a devenit unealta preferată a celor care propagă informații propagandiste.

,,Cel mai bun lucru pe care poate să-l facă [Facebook] este să ne permită să ne exprimăm și să luăm atitudine. Cel mai rău lucru este că permite oamenilor să răspândească informații false și să corodeze democrația.” Într-o postarea publicată pe blogul companiei, Samidh Chakrabarti, unul dintre managerii de produs ai Facebook a folosit niște cuvinte surprinzătoare pentru a descrie efectele rețelei sociale la scară globală.

”Aș vrea să garantez că părțile pozitive sunt capabile să le depășească pe cele negative, dar nu pot.” Același Chakrabarti nu a fost foarte eficient în a ne convinge că direcția spre care se îndreaptă cea mai mare platformă de socializare este una îmbucurătoare și optimistă.

Articolul se pare că face parte dintr-o serie de postări venite din partea directorilor Facebook și a unor experți terți pe marginea efectului pe care îl rețeaua de socializare asupra democrației globale. În teorie, rolul lor este de a calma spiritele celor care sunt convinși că accesul la Facebook tinde să incorporeze beneficii din ce în ce mai mici. Răspândirea știrilor false și a bulelor în care trăim cu toți tinde însă să deformeze opinia noastră pe o varietate surprinzătoare de subiecte și să ne facă mai agresivi.