Alergia la exerciții fizice există, dar probabil nu suferi de ea

de: Nicoleta Apostol
05 03. 2018

Dacă atunci când alergi sau faci diferite exerciții fizice simți că mai ai puțin și-ți dai duhul, stai liniștit, nu suferi de nicio boală. Ești doar alergic la exerciții fizice. Iar dacă prietenii tăi râd atunci când le spui asta, arată-le aceste explicații. Nu o vor mai face, pentru că nu se pot contrazice cu știința.

Alergiile pot apărea sub diferite forme și pot fi declanșate de diferiți factori. Astfel, există o tulburare destul de rară, care face o persoană să fie alergică la efortul fizic, o afecțiune cunoscută sub numele de Anafilaxie indusă de exerciții (EIA).

Alergiile, în general, vin cu o gamă largă de simptome și pot varia de la ușoare până la cele care îți pot provoca chiar moartea. Din fericire pentru majoritatea cazurilor, o reacție alergică mortală, cunoscută sub numele de anafilaxie, este rară. Anafilaxia afectează aproximativ 2% din populație, iar EIA reprezintă aproximativ 5% -15% din toate cazurile anafilactice. Interesant, dintre aceștia, femeile par să sufere mai mult de această formă, decât bărbații.

Deși simptomele de anafilaxie pot apărea prin exerciții fizice, ele nu sunt singura cauză a reacției. Mediatorii tipici ai alergiei, ca alimentele, polenul sau medicamentele au un cuvânt de spus atunci când sunt combinate cu exercițiile fizice.

Alergia la exerciții fizice este provocată și de alimentație

Anafilaxia indusă de alimentație este cea mai comună, reprezentând 1/3 până la 1/2 din toate cazurile de EIA. În esență, corpul se poate ocupa de alimentele ofensatoare și de exerciții fizice, dar când le combini, ai o reacție excesivă a sistemului imunitar.

Sistemul nostru imunitar este extrem de complex și necesită numeroase tipuri de celule și molecule care lucrează împreună pentru a lupta împotriva unui agent patogen străin. Orice reacție din sistemul imunitar este, în general, împărțită în două categorii diferite: înnăscută și adaptivă. Ambele au tipuri specifice de celule care lucrează ca răspuns la o infecție.

O reacție înnăscută a sistemului imunitar utilizează celule care pot recunoaște mai multe tipuri diferite de invadatori străini, agenți patogeni ca virusurile, bacteriile și ciupercile. Celulele imunitare adaptive, pe de altă parte, reacționează la agenții patogeni specific. În timp ce acționează diferit, aceste celule au același obiectiv: apăra corpul împotriva anumitor tipuri de invadatori.

Acestea nu atacă în mod direct celulele infectate, ci produc anticorpi – molecule de proteine ​​unice care se atașează la agenții patogeni specifici, numiți antigeni. Când sistemul imunitar reacționează la o alergie, acesta poate prezenta simptome variind de la ușoare la amenințătoare. Simptomele frecvente, mai puțin problematice, sunt: ​​febră, tuse, nas înfundat, mâncărime, urticarie și dureri generale ale corpului. Aceste simptome ușoare, de obicei, nu necesită o vizită la medic. Poți scăpa de ele cu un ibuprofen.

Primul caz de alergie la exerciții fizice

Anafilaxia cauzată de exerciții a fost raportată pentru prima dată în Jurnalul de alergie și imunologie clinică în iunie 1979. Autorii au descris un caz în care un pacient a avut o reacție anafilactică la crustacee, dar reacția nu a avut loc până când pacientul nu a ieșit la alergat. Autorii au remarcat că reacția alergică a fost ușoară și bine tolerată atunci când pacientul a mâncat crustacee fără exerciții fizice. ar dacă nu mânca crustacee, putea alerga fără probleme. Când se combinau, însă, pacientul avea o reacție anafilactică.

EIA poat fi indusă și de lucruri la care oamenii nu depun efort, ca o plimbare, de exemplu. Chiar și așa, ea a fost observată frecvent atunci când încerci un antrenament agresiv. Și mai interesant, reacția nu este repetabilă. Astfel spus, același exercițiu care o provoacă astăzi, s-ar putea să nu o provoace și mâine.