Epidemia de rujeolă din Europa: România este la ”loc de cinste”

de: George Stanciu
31 03. 2018

Epidemia de rujeolă din Europa continuă să facă victime, iar România se poate ”mândri” cu performanța de a fi pe primul loc în acest top nefast.

Pentru că vaccinarea nu este obligatorie și pentru că anumiți oameni cu opinii și cu vizibilitate reușesc să-i intoxice pe alții, epidemia de rujeolă din România continuă să facă victime, chiar dacă nu mai e un cap de afiș al știrilor zilnice.

Situația din Europa nu pare să fie foarte roz, având în vedere că Grecia a intrat pe lista statelor de pe continent care se confruntă cu epidemii de rujeolă. În acest top nefast, România este pe primul loc, urmată de Italia și de Germania.

Datele de la ECDC arată că, începând cu 1 ianuarie 2017, România a avut de-a face cu 8.274 de cazuri de rujeolă, Italia cu 4.855, iar Germania cu 919 infecții.

”E tragic și inacceptabil faptul că 49 de copii și adulți au murit din cauza complicațiilor rujeolei, de-a lungul ultimilor doi ani, cu toate că vaccinuri sigure și eficiente există de mult timp”, spune dr. Andrea Ammon, director al European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC.

Majoritatea cazurilor, 87% dintre acestea, au fost înregistrate în rândul celor care nu erau vaccinați cu toate că disponibilitatea vaccinurilor ROR este foarte mare. ”Vaccinarea cu cel puțin două doze de ROR rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a împrăștierii rujeolei”, spune dr. Ammon, care sugerează și că Europa este hotărâtă să elimine această boală.

Rujeola afectează persoane din toate categoriile de vârstă în prezent. În 2017, 44% din cazuri au fost înregistrate în cazul persoanelor cu vârste mai mari de 15 ani. Poți citi mai multe despre rujeolă și despre importanța vaccinului ROR aici.