Mai multă educație, nu mai mulți bani, te ajută să trăiești mai mult
Când țările se dezvoltă economic, oamenii trăiesc mai mult timp. Experții în domeniul dezvoltării au crezut că asta se datorează faptului că mai mulți timp bani extind durata de viață. Însă un nou studiu sugerează că educația joacă un rol și mai important în longevitatea oamenilor.
Începând cu 1975, economiștii au sugerat că bogăția în sine crește longevitatea. E cumva evident. Banii te ajută să ai o viață mai sănătoasă, de la hrană la îngrijiri medicale. Chiar și așa, de curând s-a dovedit că datele nu se potrivesc mereu acestei teorii. Revoluțiile economice nu au dus întotdeauna la vieți mai lungi.
Câteva studii din anii 1990 au dovedit cum creșterea alfabetizării populației, și nu creșterile materiale, a fost asociată cu creșteri ale speranței de viață. În cele din urmă, persoanele mai educate din orice țară tind să trăiască mai mult decât compatrioții lor mai puțin educați. Dar acești oameni tind să fie și bogați, deci a fost dificil să se observe ce factor crește durata de viață.
Acum, sondajele au arătat că cei mai mulți copii care se gândesc la educație și nu la bogăție sunt mai compatibili cu o durată mai lungă de viață. Cu toate acestea, datele nu au fost concrete în ceea ce-i privește pe adulți.
Wolfgang Lutz de la Institutul Internațional pentru Analiza Sistemelor Aplicate de la Viena și alți colegi au făcut graficul prin compilarea datelor medii privind PIB pe persoană, durata de viață și anii de studii din 174 de țări. Datele colectate datează din 1970 până în 2010.
Ei au descoperit că, la fel ca în 1975, averea a fost corelată cu longevitatea. Dar corelația dintre longevitate și anii de școlarizare era mai apropiată, cu o relație directă care nu s-a schimbat în timp, cum se întâmplă cu bogăția.
Lutz argumentează că, deoarece școlarizarea are loc cu mulți ani înainte ca o persoană să-și atingă obiectivele din viață, această corelație reflectă cauza: o educație mai bună duce la o viață mai lungă. De asemenea, tinde să ducă la mai multă bogăție, de aceea și bogăția și longevitatea sunt corelate.
Dar ceea ce este important, spune Lutz, este că bogăția nu pare să conducă longevitatea, așa cum credeau experții – de fapt, educația îi conduce pe amândoi.
El crede că acest lucru se datorează faptului că educația îmbunătățește permanent abilitățile cognitive ale unei persoane. În plus, permite o mai bună planificare și auto-control pe tot restul vieții. Această idee este susținută de faptul că oamenii care sunt mai inteligenți, măsurați prin IQ, par să trăiască mai mult.