Studiu românesc de mare angajament: când poți mânca zăpada

Studiu românesc de mare angajament: când poți mânca zăpada
19:10 10.02.2018

Dacă te-ai întrebat vreodată cât de sănătos este să mănânci zăpadă, un studiu românesc îți răspunde la întrebare.

În 2017, un experiment realizat de Universitatea Sapienția din Transilvania, a determinat că zăpada veche de jumătate de zi nu prezintă riscuri dacă o mănânci. Dacă zăpada are însă două zile, este mai bine să stai departe de ea, potrivit lui Istvan Mathe, profesor la universitatea unde s-a desfășurat studiul. Ideea cercetării a venit atunci când Mathe a văzut niște copii cum mănâncă zăpadă.

Studiul s-a desfășurat la temperaturi care au variat de la -17,4 grade Celsius până la -1,1 grade Celsius. Pentru experiment, oamenii de știință au adunat zăpadă dintr-un parc și dintr-un sens giratoriu din Miercurea Ciuc, în lunile ianuarie și februarie. Zăpada a fost pusă în vase sterile, închise ermetic. Ulterior, au încercat să crească în vasele cu zăpadă bacterii și mucegai.

După o zi, în zăpada din ianuarie erau cinci bacterii pe milimetru. În zăpada din februarie, acel număr a fost de patru ori mai mare. „Zăpada foarte proaspătă are foarte puține bacterii”, a zis Mathe. „După două zile însă, are vreo duzină de bacterii”.

De unde vine diferența? Potrivit lui Mathe, microorganismele se înmulțesc din causza impurităților din aer. „Nu recomand nimănui să mănânce zăpadă”, a subliniat el. „Doar spun că nu o să te îmbolnăvești dacă mănânci puțină”.

Cât de sigur este să mănânci zăpadă este o întrebare pe care și-au mai pus-o și alții. John Pomeroy, cercetător care studiază resursele acvatice și schimbarea climatică la University of Saskatchewan, este de părere că cel mai bine este să aștepți câteva ore să se depună zăpada înainte să o mănânci, conform NPR. El a explicat că aceasta acționează ca un exfoliant pentru atmosferă – așadar, cu cât ninge de mai mult timp, cu atât nivelul de poluare din aer – și, automat, din zăpadă – este mai mic.

Așadar, dacă mai prinzi zăpadă în perioada aceasta și ești curios ce gust are, e o singură cale de a afla. Asigură-te doar că zăpada pe care o mănânci are doar câteva ore.

Sursa: AP News
Etichete:
loading...