Dragnea, condamnat la închisoare cu executare în ultimul dosar

de: Andrei Simion
21 06. 2018

Liviu Dragnea a fost condamnat pe 21 iunie pentru instigare la abuz în serviciu. Sentința a fost dată după două amânări, pe 29 mai și 8 iunie.


ACTUALIZARE Liviu Dragnea, condamnat la trei ani și șase luni cu executare. Întâi, șeful PSD a fost achitat pentru fals intelectual. Apoi, a fost condamnat în noul dosar. A fost anulată suspendarea executării celei din dosarul „Referendumul” din 2016. Astfel, cele două pedepse au fost contopite. Decizia de acum nu este definitivă, ea poate fi atacată la completul de cinci judecători al Curții Supreme.


Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și șase luni pentru instigare la abuz în serviciu. Dragnea a fost achitat pentru fals intelectual. Încă nu se știe dacă pedeapsa e cu suspendare sau cu executare.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul” în 2016. Atunci, decizia a venit de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și era una definitivă.

Pe 21 iunie, la ora 17.18, judecătorii au încheiat deliberările în dosarul angajărilor fictive în care Liviu Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu.

Primele decizii în cazul foștilor factori de decizie la DGASPC Teleorman. Astfel, Floarea Alesu, fosta directoare a DGASPC Teleorman, a fost condamnată la trei ani și șapte luni de închisoare cu executare. În acest caz a fost anulată condamnarea cu suspendare într-un alt dosar și va executa trei ani de închisoare și un spor de șăpte luni.

Rodica Milos, fosta directoare executivă a DGASPC Teleorman, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Apoi, Olguța Șefu, fosta directoare executiv-adjunctă de la DGSAPS Teleorman, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Ea a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu și un an de închisoare pentru fals intelectual. Au fost contopite.

Ionel Marineci, fostul șef de serviciu DGASPC Teleorman, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Valentina Marica, fostă şefă de serviciu DGASPC Teleorman, a fost condamnată la trei ani cu suspendare.

Bombonica Prodana, fosta soție a lui Liviu Dragnea, a scăpat doar cu amendă administrativă în valoare de 1.000 de lei.

Claudiu Balaban, fost șef de serviciu DGASPC Teleorman, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Gheorghe Nicușor a fost condamnat la un an închisoare cu suspendare. Stoica Niculina a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare.

Fostă secretară PSD Teleorman, Adriana Botorogeanu: doi ani de închisoare cu suspendare.

Ce acuze i-au fost aduse lui Dragnea în acest dosar

În actualul dosar, Dragnea a fost acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite. Dragnea ar fi tratat alegătorii ca pe nişte obiecte, conform procurorilor, iar neprezentarea la vot a fost văzută ca „un moft, nu ca un drept”.

Actualul dosar al lui Dragnea fost trimis în instanţă de DNA în iulie 2016. Procesul a început pe fond în ianuarie 2017. Conform DNA, Dragnea a intervenit pentru menţinerea în funcţie şi plata drepturilor salariale pentru două angajate de la DGASPC Teleorman, deşi ştia că acestea lucrau de fapt în cadrul Organizaţiei PSD Teleorman.

Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman. Au desfășurat însă o activitate la sediul organizaţiei judeţene PSD Teleorman.

DNA a explicat că Liviu Dragnea, îcalitate de preşedinte al CJ Teleorman, coordona şi controla activitatea DGASPC Teleorman. Instituţia le-a încadrat profesional pe Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica. Dragnea a fost acuzat și că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.

Cum a pornit dosarul în care Dragnea a fost condamnat

În decembrie 2013, procurorii au înregistrat o sesizare din oficiu conform căreia Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, proceda la menţinerea ilegală în posturi a două angajate de la DGASPC Teleorman. Dosarul a fost trimis în instanţă de DNA în iulie 2016, iar procesul a început pe fond în ianuarie 2017.

La ultimul termen de judecată, înaintea amânării din 29 mai, procurorul de şedinţă a cerut pentru Liviu Dragnea pedepse orientate spre mediu prevăzut de lege, respectiv șapte ani şi șase luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu şi doi ani şi șase luni pentru instigare la fals intelectual.

Procurorul a susţinut că se impune constatarea că faptele din acest dosar sunt concurente cu cele din dosarul „Referendumul”. Dat fiind acest fapt, și condamnarea lui Dragnea în acel dosar, se impune anularea suspendării şi transformarea într-o pedeapsă cu executare.