Cele mai rare diamante din lume își dezvăluie secretele

de: George Stanciu
05 08. 2018

Diamantele albastre sunt cele mai rare diamante din lume, iar oamenii de știință nu înțeleg absolut totul despre ele.

Deși majoritatea sunt transparente, diamantele au culori diverse și, așa cum te-ai aștepta, unele sunt mai frecvente decât altele. Cele mai rare sunt diamantele albastre: unul din 200.000 de diamante are culoarea albastră.

Oamenii de știință au știut de mult timp că nuanța albastră e dată de urmele de bor din structura diamantelor. Cu toate acestea, elementul se găsește aproape de suprafața planetei și nu prea apare la adâncimile unde se formează diamantele. Cercetătorii au analizat 46 de diamante albastre și au studiat imperfecțiunile acestora pentru a descoperi noi răspunsuri cu privire la culoarea acestora.

Și acestea, ca oricare alte diamante, se formează atunci când carbonul este supus unor presiuni și temperaturi extreme, în interiorul planetei. Atunci când se formează, diamantele pot captura și alte elemente reziduale, acționând ca o capsulă a timpului.

”Prin studierea acestor imperfecțiuni poți să-ți dai seama cum arătau rocile care înconjurau diamantul și poți să-ți dai seama mai bine unde a luat naștere acesta”, spune Evan Smith, cercetător la Carnegie Institution for Science, din Washington.

Problema diamantelor albastre e că acestea se formează la adâncimi mult mai mari decât celelalte. Majoritatea apar la adâncimi de 140 – 200 de kilometri, în vreme ce diamantele albastre se formează la adâncimi mai mar chiar și de 650 de kilometri.

Cercetătorii sugerează că borul de pe fundul oceanelor a fost împins sub suprafața planetei pe măsură ce plăcile tectonice s-au ciocnit. Elementul permite pietrelor să absoarbă lumina roșie, astfel că au o nuanță albastră.

”Majoritatea impurităților din diamantele albastre provin de la o sursă de mare adâncime”, spune Dongzhou Zhang, cercetător la University of Hawaii, neparticipant la studiu. ”Studiul actual ne arată pentru prima dată că diamantele albastre se formează în adâncurile planetei, fiind ceva mai speciale decât celelalte”, arată acesta.