Materialul mai tare ca diamantul prin care nu trece niciun glonț

Materialul mai tare ca diamantul prin care nu trece niciun glonț

Niște cercetători americani au creat un material mai dur decât diamantul, impenetrabil, prin care nu poate trece nici glonțul.

Elementul chimic rezultat dă naștere unui material flexibil ca o foiță de staniol, dar mai rezistent decât un diamant. Este găselnița oamenilor de știință de la Centrul de Cercetare Științifică Avansată de la Universitatea din New York.

Ei au observat că două traturi de grafen, a căror grosime e măsurată la nivel atomic, devin extrem de dure prin presare la temperatura camerei. Un astfel de material ar putea fi extrem de util în industria textilă, la crearea unor haine rezistente în totalitate la apă sau pentru veste antiglonț ultra-ușoare.

Cercetătorii se mândresc că au găsit secretul celui mai dur element non-metalic creat vreodată de om. Coordonatorul proiectului de cercetare spune că inițial, nu și-au imaginat că grafenul ar putea deveni atât de dens și de rezistent. Nu au făcut decât să combine două straturi într-unul singur prin presare. Materialul rezultat are o rigiditate ieșită din comun.

Oamenii de știință l-au numit diamen, dar rezistența la gloanțe a fost testată doar la nivel teoretic, prin simulatoare și calcule.

Grafitul (din care rezultă grafenul) și diamantul sunt substanțe solide care au în compoziție carbon, dar atomii celor două elemente sunt dispuși diferit. De aici și diferența de rezistență, flexibilitate și conductibilitate electrică dintre ele.

Tehnica pe care cercetătorii au folosit-o le permite să schimbe compoziția chimică a grafitului și să-l facă cel puțin la fel de dur ca diamantul, considerat printre cele mai dure elemente.

Diamenul este „materialul minune”, la care se lucrează încă din 2004. De atunci, oamenii de știință au căutat în mod constant și au aplicat diverse metode de combinare a straturilor pentru a crea un material dur, ușor și flexibil în același timp. Îndeplinirea acestor trei caracteristici simultan e extrem de greu de obținut.

Citește și:
Etichete: