Cum va putea cablul de internet să te avertizeze când vine un cutremur

de: George Stanciu
05 07. 2018

Cutremurele ar putea fi mai ușor de detectat în viitor, datorită unei noi tehnologii care folosește cabluri de internet într-un mod inedit.

Cablurile de internet au ajuns să fie prezente mai peste tot; sunt îngropate sub pământ și ajung în mai toate colțurile lumii unde sunt așezări umane, așa că primul element al noii tehnologii e deja prezent. Cercetătorii din Islanda au mers mai departe și au reușit să folosească astfel de cabluri pentru a analiza activitatea seismică.

Astfel de cabluri sunt destul de sensibile la mișcările pământului și tehnologia există deja, doar că nu e gata pentru folosirea la scară largă. În locul seismografelor, cercetătorii conduși de dr. Philippe Jousset, de la GFZ German Research Centre for Geosciences, au folosit un cablu de fibră optică lung de 15 kilometri, instalat între două centrale geotermale din Islanda, în 1994.

O pulsație laser a fost trimisă printr-o singură fibră de cablu, iar asta a fost suficient pentru a determina dacă există perturbări de-a lungul structurii. Atunci când pământul se comprima sau se dilata din cauza activității seismice, și cablul era supus acelorași mișcări, iar echipa putea detecta mișcările. Tehnologia e atât de sensibilă încât a putut detecta și pietoni care au trecut prin zona cablului, dar și un cutremur puternic din Indonezia.

Instrumentul care trebuie atașat cablurilor de internet e scump, așa că soluția nu e încă viabilă la scară largă. Cu toate acestea, în viitor, pe măsură ce costurile scad, tehnologia ar putea fi folosită în cazul sistemelor de avertizare timpurie de cutremur.

Mai există și alte provocări pentru aceste sisteme: depinde cât de dornice vor fi companiile de telecomunicații să ofere acces la cabluri. În SUA, de exemplu, companiile au oferit acces la cabluri pe perioade limitate și au sugerat că ar putea cere taxe pentru folosirea pe termen lung. În Europa, pe de altă parte, furnizorii de internet au fost mult mai receptivi la idee.