Cum arată viața oamenilor care au ales să trăiască la Cernobîl

de: Andreea Cuzub
16 10. 2018

Explozia de la Cernobîl rămâne cea mai mare catastrofă nucleară din istorie și, cu toate că efectele radiațiilor sunt resimțite și astăzi, există oamenii care aleg să trăiască acolo.

Maryna Kovalenko este una dintre femeile care au luat această decizie. Într-o seară caldă de vară, aceasta joacă fotbal cu cele două fiice în curtea lor. Iryna și Olena râd cum câinele familiei încearcă să prindă mingea, dar veselia nu depășește gardul familiei. 

Dincolo de curtea lor, locul este relativ pustiu, cu numeroase case, un magazin și o bibliotecă părăsite în satul Steshchyna din nordul Ucrainei.

Familia are puțini vecini, iar aproape toți au în jur de 70-80 de ani. Maryna a decis să se mute înapoi, în urmă cu patru ani. Lipsa de oportunități a adus-o înapoi aici, la doar 30 de km de zona de excludere nucleară de la Cernobîl. Spre deosebire de ea, unii oamenii nu au plecat niciodată.

Cu toate că traiul în interiorul zonei de excludere este încă ilegal, aproximativ 130-150 de persoane aleg să facă asta. Multe sunt femei care lucrează pământul. Chiar și în afara zonei de excludere, există oamenii care aleg să vină și să se stabilească acolo.

Condițiile sunt exact așa cum ți-ai putea imaginea. Casa Marynei are nevoie de multe îmbunătățiri. Podelele putrezesc, iar radiatoarele metalice au crăpat – o mare problemă într-un loc unde iarna temperaturile ajung la -20 de grade.

Ele beneficiază de o parte din facilitățile de bază – gaz, electricitate și semnal pentru telefon, ceea ce înseamnă că pot avea acces și la internet. Cu toate acestea, au o toaletă exterioară și singura sursă de apă este un puț poluat care este conectat la casă printr-o singură conductă, deci trebuie să fiarbă toată apa înainte de utilizare. Majoritatea caselor vacante sunt vândute de foștii proprietari la prețuri de nimic, pentru mai puțin de câteva sute de dolari.

În ceea ce privește nivelul de radiații, profesorul Valery Kashparov care este directorul Institutului de Radiologie Agricolă din Ucrania spune că nu mai există riscul de a genera radiații în atmosferă, însă contaminarea solului ar putea fi încă o problemă, în anumite zone.