06 iun. 2018 | 15:05

Incendiu la Cernobîl: ce spun autoritățile despre incident

ACTUALITATE
Incendiu la Cernobîl: ce spun autoritățile despre incident

Autoritățile ucrainene au declarat ieri (5 iunie) că un incendiu a izbucnit la Cernobîl – locul celui mai grav accident nuclear din lume, care a avut loc în 1986.

Incendiul a izbucnit pe iarba uscată din zona cu radiații puternice, la mai puțin de zece km distanță de centrală. Mai târziu, acesta s-a răspândit către pădure. Autoritățile au spus că nu s-a întâmplat nimic în interiorul fostei centrale nucleare, care nu a fost amenințată de flăcările incendiului.

De asemenea, aceștia au precizat că nivelurile de radiații au rămas în limite normale. „Nivelurile de radiații nu au crescut nici în zona de excludere și nici în teritoriile adiacente”, a declarat într-un comunicat de presă administrația zonei.

Oficiali ai serviciul de urgențe au declarat că mai mult de 130 de pompieri s-au luptat pentru a stinge focul, precum și două avioane și un elicopter care au aruncat apă peste foc.

Incidentul nu este singurul de acest gen – în pădurile din jurul centralei se produc regulat incendii. În 2015, spre exemplu, un incendiu de proporții le-a dat bătăi de cap pompierilor timp de patru zile.

Reactorul patru al centralei de la Cernobîl, situată la aproximativ o sută de km de nordul Kiev-ului, a explodat în 1986, în timpul unui test de securitate. În urma acestuia, 50 de tone de combustibil nuclear a fost aruncat în atmosferă.

Incidentul a fost și rămâne cel mai grav accident nuclear din istorie. Estimările indică că emisiile radioactive au contaminat trei sferturi din Europa. Cele mai afectate zone au fost Ucraina, Rusia și Belarus, care atunci făceau parte din Uniunea Sovietică.

Celelalte trei reactoare ale centralei de la Cernobîl au continuat să funcționeze până la închiderea definitivă a centralei din 2000. Însă efectele accidentului se resimt și în prezent – zona din jurul centralei, pe o rază de 30 de km, nu este nici acum locuită de nimeni.