Cum a apărut trolling-ul, fenomenul atât de popular pe internet

de: Bianca Prangate
11 11. 2018

Dacă nu ai descoperit internetul ieri, atunci știi ce este trolling-ul. Iar dacă știi ce este trolling-ul, știi ce este rickrolling-ul.

Rickrolling-ul este gluma aia învechită în care păcălești pe cineva să dea click pe un link promițător, iar acel link să ducă de fapt la videoclipul cu Rick Astley, care cântă „Never Gonna Give You Up”. Videoclipul și melodia sunt ca un imn al anilor 1980 – este vesel și un clișeu în sine.

Dar pentru a înțelege originile acestei meme, trebuie să privim la strămoșii săi – mai exact, la duckrolling. Duckrolling-ul era o glumiță pusă la cale de fondatorul platformei 4chan, Cristopher Poole. Ea presupunea ca, ori de câte ori cineva scria cuvântul „egg” („ou”) pe site, acesta era înlocuit de „duck” („rață”). Astfel, când cineva scria cuvântul „eggroll” („rulou cu ouă”) pe 4chan, acesta se transforma în „duckroll” („rulou cu rață”- se poate interpreta și ca „rață pe roți”) – lucru pe care utilizatorii 4chan l-au găsit deosebit de amuzant.

Nu a durat mult până când cineva a făcut în Photoshop o imagine cu o rață pe roți. De acolo, mulți utilizatori au început să creeze link-uri false, care duceau la imaginea cu rața pe roți – și așa a luat naștere duckrolling-ul.

În mai 2007, tot pe 4chan, un utilizator a postat un link care ar fi trebuit să ducă la un trailer pentru jocul Grand Theft Auto IV. Doar că, dacă dădeai click, ajungeai inevitabil pe YouTube, la melodia lui Astley. Când mai mulți oameni au copiat gluma, a apărut termenul rickrolling, ca un succesor al duckrolling-ului.

Când Astley a aflat de mema cu el de la fiica sa adolescentă și de la prieteni, nu s-a supărat prea tare. „Nu o văd ca pe ceva negativ”, a zis el. „Dacă cineva ar fi modificat videoclipul și l-ar fi tăiat pentru a părea cât mai stupid – adică, oricum arăt destul de stupid în videoclipul acela – dacă era obraznic, atunci probabil aș fi fost puțin enervat, dar nu e așa. Este ceva de genul «Alegem acest videoclip pentru că este un videoclip din anii ’80 clișeistic». Nu am unde să fug de asta și trebuie să o accept, pentru că dacă nu, ar fi un fel de meschinărie”.