Noul experiment bizar: crearea unui creier în laborator

de: Andreea Cuzub
14 05. 2018
NPR

Oamenii de știință vor să înțeleagă mai bine cum a evoluat de-a lungul timpului creierul uman, iar pentru asta au un plan radical – să crească mini-creiere de neanderthalieni în laborator.

O echipă de cercetători care a inserat anterior gene neanderthaliene în șoareci și ouă de broaște, vrea acum să folosească tehnica pentru a înțelege cum oamenii au evoluat atât de mult din puncte de vedere cognitiv, în comparație cu rudele noastre străvechi.

Creierele dezvoltate în laborator vor avea dimensiunea unei lentile, dar nu vor fi capabile să aibă gânduri sau sentimente. Cu toate acestea, prin imitarea structurii de bază a creierului, acestea vor putea să dezvăluie diferențele dintre modul în care funcționează celulele nervoase.

Studiul este condus de Svante Paabo, directorul departamentului de genetică al Institutului Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig, Germania, care a descoperit anterior genomul neandertalian.

Echipa va crește creierele cu ajutorul celulelor stem, folosind gene care au fost modificate astfel încât să semene cu cele neanderthaliene. Cercetătorii spun că prin compararea creierului neanderthalian cu cel uman ar putea să descopere principalele diferențe dintre cele două.

Asta ar putea include indicii legate de capacitatea lor de a planifica, socializa și a-și folosi limba. Svante Paabo a declarat că neanderthalienii sunt cele mai apropiate rude ale oamenilor din ziua de azi, așa că dacă ar trebui să ne definim ca specie sau ca grup, cu ei ar trebui să ne comparăm.

„Vom vedea dacă putem să găsim diferențe ale modulului în care celulele nervoase funcționează, iar asta ar putea explica de ce oamenii sunt ființe cognitive atât de speciale”. De asemenea, el mai spune că studiul ar putea explica de ce umanitatea s-a dezvoltat și a înflorit atât de mult, în timp ce alții nu au făcut-o.

În plus, cercetătorii se întreabă dacă există o bază biologică din cauza căreia oamenii moderni s-au înmulțit atât de mult, au reușit să se răspândească peste tot în lume și să aibă și o cultură.