06 mai 2018 | 19:11

Chinezii scanează creierul angajaților ca să-i facă să muncească mai mult

ACTUALITATE
Chinezii scanează creierul angajaților ca să-i facă să muncească mai mult

China nu se mai satură să-și monitorizeze cetățenii 24 din 24. Pe lângă camerele video și recunoașterea facială care colectează date despre cetățeni, chinezii sunt urmăriți și cu ajutorul unor echipamente de protecție.

Asta se întâmplă la o fabrică din Hangzhou, unde muncitorii sunt echipați cu căști de protecție. Acestea citesc emoțiile muncitorilor și folosesc anumiți algoritmi de inteligență artificială pentru a detecta stările emoționale precum depresia, anxietatea sau furia.

Potrivit celor de la South China Morning Post, Hangzhou Zhongheng Electric este doar una dintre companiile care utilizează tehnologii sponsorizate de guvern pentru a monitoriza activitatea cerebrală a angajaților.

Cu toate că tehnologiile de acest tip sunt folosite în toată lumea, China le-a aplicat la o scară fără precedent în fabrici, în transportul public, în companiile de stat și în armată. Motivul invocat în acest sens este că ajută la competivitatea industriei și la menținerea stabilității sociale.

Pe același principiu, Hangzhou Zhongheng Electric susține că folosește tehnologia pentru a crește eficiența. Cheng Jingzhou, oficial al companiei, a declarat că profitul a crescut cu aproximativ 315 milioane de dolari, din 2014 – anul în care tehnologia a fost implementată.

Pe de altă parte, Natasha Duarte, de la Centrul pentru Democrație și Tehnologie, spune că este un tip de supraveghere invazivă, care subminează autonomia angajaților și demnitatea umană. Ea crede că aceasta va dăuna foarte mult din punct de vedere moral.

Duarte mai consideră că aceste programe cu ajutorul cărora ni se „optimizează” viețile, creează mereu un dezechilibru – între cei care proiectează experimentele și subiecții lor.

Însă această tehnologie nu mai surprinde pe nimeni, având în vedere proiectul chinezilor care analizează comportamentul a peste 1,4 miliarde de cetățeni. Guvernul folosește camere video și recunoașterea facială pentru a colecta date despre locuitori. În funcție de informațiile adunate, chinezii vor primi un scor, care va decide dacă aceștia au voie să plece din țară sau să facă un împrumut.