Dacă ai avut o copilărie traumatizantă, ai mai multe șanse să fii creativ

de: Bianca Prangate
09 05. 2018

Un studiu pe termen lung a arătat că persoanele care au trecut prin evenimente traumatizante în copilărie sunt mai predispuse să aibă o imaginație și creativitate bogate.

Psihologii de la California State University au studiat 234 de artiști, în căutarea unui motiv pentru care bolile psihice sunt atât de răspândite în rândul oamenilor care fac artă.

„Noțiunea că artiștii și interpreții sufereau de mai multe patologii, inclusiv de bipolaritate, ne-a îngrijorat”, a explicat psiholoaga, coregraga și co-autoarea studiului Paula Thomson. „Nimeni nu a părut dispus să includă efectele adversităților din copilărie și ale traumelor adulte și influența lor asupra creativității și a psiho-patologiei”.

În studiu au fost implicați 83 de actori, regizori și designeri, 129 de dansatori și 20 de muzicieni și cântăreți de operă. Aceștia au completat chestionare cu privire la problemele din copilărie, senzația de rușine, experiențele creative, fanteziile, anxietățile și dorința de implicare în activități. Participanții au fost împărțiți în categorii – cei care au experimentat foarte puține probleme în copilărie, cei care au experimentat un număr mediu de probleme în copilărie și cei care au trecut prin multe asemenea probleme.

Cei care aparțineau ultimului grup erau mai anxioși, aveau mai multă rușine internalizată și erau mai predispuși să aibă fantezii. Totuși, au dat dovadă și de o conexiune mai profundă cu procesul creativ, fiind mai absorbiți de acesta. Au spus că, în acest proces, simt o stare de inspirație și un simț de descoperire foarte puternice.

„Nu în ultimul rând, grupul a identificat o apreciere mai mare pentru calitatea transformațională a creativității, mai ales cum procesul creativ le-a permis un angajament mai profund cu sinele și lumea”, au explicat cercetătorii.

Studiul demonstrează că artiștii adulți care au trecut prin traume în copilărie recunosc mai bine procesul creativ și îl apreciază la altă valoare. „Atâția participanți din grup au experimentat traume multiple și totuși și-au îmbrățișat pasiunea pentru interpretare și creativitate”, au subliniat cercetătorii. „Ei îmbrățișează modalități de a exprima tot ce este uman”.