01 mai 2018 | 16:55

Vitamina care te ajută să-ți amintești fanteziile din timpul somnului

ACTUALITATE
Vitamina care te ajută să-ți amintești fanteziile din timpul somnului

Vitamina B6 te ajută să-ți amintești visele mult mai detaliat. Vitamina B6 este benefică pentru creier, iar descoperirea ar putea ajuta la combaterea coșmarurilor sau fobiilor.

Natura are întotdeauna răspunsul corect atunci când ne întrebăm cum ne-am putea îmbunătăți stilul de viață. Dacă până acum ai avut diverse fantezii în timpul somnului, dar când te-ai trezit nu ți-ai amintit nimic, ar trebui să consumi alimente cu vitamina B6 înainte de culcare.

Doctorul Denholm Aspy este de părere că descoperirea beneficiilor pe care le are vitamina B6 asupra creierului ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine cum putem controla visele și să tratăm fobiile.

Aspy a făcut un experiment la care au participat 100 de voluntari. Unii dintre ei au luat o pastilă care conținea 240 de miligrame de vitamina B6, iar celorlalți li s-a dat o pastilă care conținea un complex de vitamine B. Apoi, au fost puși să se relaxeze și să doarmă. Când s-au trezit, fiecare a trebuit să relateze ce au visat (dacă au visat).

Doctorul a observat că grupul celor cărora li s-a administrat doar vitamina B6, și-a amintit în mod semnificativ mult mai multe detalii ale viselor pe care le-au avut (cu până 64% mai multe detalii). Ceilalți, fie nu-și aminteau suficient de bine ce au visat, fie nu-și aminteau deloc, iar alții s-au plâns că nici nu s-au odihnit prea bine.

Se pare că viteamina B6 transformă chimic triptofanul (unul dintre cei opt aminoacizi esențiali pentru organism) în serotonină (substanță cu rol de neurotransmițător, prezentă în sistemul nervos și nu numai), care induce un somn profund.

Știu, ți se pare amuzant să știi că un supliment alimentar te poate ajuta să-ți amintești visele, dar experimentul presupune mai mult de atât, iar rezultatul este o bază importantă pentru studii ulterioare. Nu e bine să te joci cu suplimentele, așa că atenție! Dar dacă vei consuma periodic mai multe alimente naturale care conțin vitamina B6, atunci nu ai de ce să-ți faci griji și vei dormi și mai bine (deși depinde). Câteva alimente cu vitamina B6: spanac, varză, ardei gras, usturoi, conopidă, banane, țelină, ciuperci, broccoli, pește (cod), pepene, cartofi, mazăre, ceapă, carnea de pui și de curcan, mușchi de vită, căpșuni, etc.

Aspy crede că pe măsură ce ne amintim cu mai multă acuratețe visele, devenim și mai familiari cu ele, așa că vom putea să le controlăm. Poate nu chiar ca în filmul Inception, cu Leonardo DiCaprio, dar undeva pe-acolo. „Ar putea fi posibil să folosim visarea lucidă pentru a combate coșmarurile, să tratăm fobiile, să rezolvăm probleme în mod mai creativ sau chiar refacerea după traume fizice.”