Cum funcționează creierul în timpul unui concert muzical

de: Andreea Cuzub
02 04. 2018
Electric Castle/Facebook

Da, e super să asculți muzică la căști și să fii fericit în lumea ta, dar nimic nu se compară cu vibe-ul de la un concert live. Parcă ți se face dor doar când te gândești cât de frumos ar fi stai în aer liber și să-ți asculți trupa preferată.

Poate ți s-a întâmplat să mergi și la o trupă care nu îți plăcea atât de mut și, totuși, te-ai distrat de minune. Cercetătorii au și o explicație pentru asta. Aceștia au descoperit că atunci când oamenii ascultă muzică live împreună, creierele lor se sincronizează.

O conferință recentă a Cognitive Neuroscience Society ne reamintește că oamenii sunt ființe sociale. Neurologul Jessica Grahn de la Western University in London, din Canada spune că muzica este este asociată cu un ritual și, în cele mai multe culturi, cu dansul.

Participanții studiului au fost împărțiți în grupuri de 20 și au experimentat muzica în trei feluri. Unii dintre ei au fost puși să urmărească, cu un grup mare de persoane, un un concert live. Alții au urmărit, împreună cu un grup masiv, înregistrarea unui concert, iar cei din urmă au urmărit aceeași înregistrare, dar cu mai puține persoane.

Fiecare persoană participantă a purtat o cască cu eloctroencefalograf (EGG), acoperită cu electrozi care măsoară comportamentul colectiv al celulelor nervoase. Cei care cântau au scris special un cântec pentru studiu.

Undele cerebrale delta a celor care care au urmărit concertul live erau mult mai sincronizate decât cele ale celorlalte două grupuri. Undele delta ale creierului fac parte dintr-o categorie de frecvențe care corespund, aproximativ, cu ritmul muzicii. Asta sugerează că ritmicitatea duce la sincronizare”, a declarat neurologul Molly Henry.

Cu cât oamenii din audiență erau mai sincronizați unul cu altul, cu atât aceștia declarau că se simțeau mai conectați cu cei care cântau și cu tot show-ul în general.