Cele mai rezistente mașini: ce modele poți avea și în România

de: Alexandru Rizea
04 04. 2018

Fiabilitatea este una dintre caracteristicile pe care orice cumpărător le caută atunci când vrea să-și achiziționeze un automobil. Un studiu arată ce mărci de mașini au durata cea mai lungă de viață.

Înainte de toate, trebuie menționat faptul că fiabilitatea este totalitatea calităților unei mașini care determină capacitatea acesteia de a funcționa fără defecțiuni într-un interval de timp în anumite condiții date.

Cercetarea iSeeCars a luat în calcul aproximativ 13,5 milioane de mașini (an de fabricație din 1981 până în 2017) vândute în 2017 pe teritoriul Statelor Unite ale Americii pentru a vedea care dintre modele au cei mai mulți kilometri la bord.

S-a constatat că cel puțin 2,4% din toate modelele de pe lista de top 10 au peste 200.000 de mile (aproximativ 320.000 de km) la bord.

Pe primul loc s-a clasat Toyota Sequola, 6,6% dintre unitățile vândute au peste 200.000 de mile în bord. Toyota este urmată îndeaproape de Ford Expedition, acolo unde 5,4% dintre unitățile tranzicționate au peste 200.000 de mile parcurse. Podiumul este completat de Chevrolet Suburban acolo unde 5,2% dintre mașinile vândute au parcurs peste 320.000 de km.

Top mașini fiabile în Europa

Pe Bătrânul Continent, lucrurile stau un pic diferit. Un studiu realizat de J.D. Power, o companie americană de analiză și cercetare de piață, a demonstrat că mașinile Kia se află pe locul întâi în topul celor mai fiabile automobile rulate din Germania.

Spre deosebire de cercetarea din Statele Unite ale Americii unde se iau în calcul doar kilometri parcurși, studiul din Germania analizează problemele întâlnite de șoferii din Germania în ultimele 12 luni, după primele 12-36 de luni de folosire a unui automobil.

În această cercetare, fiabilitatea a fost calculată în funcție de numărul de probleme apărute la 100 de vehicule, astfel că un scor mic reflectă o calitate superioară a mașinii.

Pe primul loc s-a situat Kia cu un scor de 99, urmată de Hyundai cu un scor de 105 și de Toyota cu un scor de 109. Și Dacia se află pe un binemeritat loc 15, în fața unor mărci consacrate în Occident precum BMW, Audi, Mercedes-Benz, Suzuki sau Fiat.

Cercetarea din Germania a fost realizată pe baza răspunsurilor a aproape 14.000 de proprietari de automobile fabricate în perioada 2014-2016.

Toyota RAV4, cea mai bună pentru britanici

Altfel, revista Autoexpress din Marea Britanie a întocmit un top cu cele mai fiabile mașini vândute în anul 2017. Ordinea a fost stabilită în baza răspunsurilor date de proprietarii acestor modele. Pentru ca cercetarea să fie relevantă, respondenții au precizat ce probleme au avut automobilele, frecvența problemelor și natura acestora.

Pe primul loc s-a clasat Toyota RAV4, urmată de Skoda Yeti și de Audi Q3 / RS Q3. Top 10 este completat de SEAT Leon, Lexus RX, Kia cee’d / pro_cee’d, Lexus CT, Suzuki Vitara, Lexus NX, Volvo XC60.