Cele mai bizare locuri din România în care să călătorești vara asta
De obicei, vacanțele le petreci pe plaje îndepărtate, în munți răcoroși sau în orașe cu un bogat fond cultural și istoric. Dar ce-ar fi să te desprinzi puțin de ceea ce faci de obicei și să încerci să mergi într-un loc mai bizar?
România are suficiente locuri mai mult sau mai puțin cunoscute unde să mergi dacă vrei să îți imaginezi că ești protagonistul unui film de groază. Ele sunt, de regulă, un magnet pentru turiști – pentru aceia care reușesc să treacă de lipsa de promovare a lor și se documentează singuri. Cel mai probabil nu ți se va întâmpla nimic ciudat dacă vizitezi aceste locuri, dar cel puțin te vei distra într-un mod mai nonconformist.
Râpa Diavolului
În Poiana Trestiei, un sat din Prahova, se găsește Râpa Diavolului. Legenda spune că, în vremurile demult apuse, preoții daci obișnuiau să țină ritualuri în acest loc, în speranța că vreun spirit le va răspunde. Mai mult, locuitorii din sat sunt convinși că în această prăpastie se află o comoară ascunsă de haiduci acum mult timp, care este păzită de duhuri rele. Unii pretind chiar că în râpă se pot vedea uneori flăcări, care ar apăra presupusa comoară. Oamenii merg la Râpa Diavolului și dorm acolo o noapte, în speranța că legenda care spune că doar cei care fac acest lucru vor primi instrucțiunile de găsire a comorii este adevărată.
Balta Vrăjitoarelor
Această baltă se află în preajma Bucureștiului, în miezul Pădurii Boldu-Crețeasca. Oamenii spun că această apă nu ar avea fund și că în ea se deschid porțile spre lumea de dincolo în nopțile cu puternică încărcătură simbolistică în folclor, precum Noaptea de Sânziene și cea de Sfântul Andrei. Legendele românești spun că aici veneau vrăjitoarele pe vremuri pentru a-și duce la bună îndeplinire vrăjile și blestemele. Localnicii spun că animalele nu se adapă niciodată din această apă și că balta nici nu seacă, nici nu se extinde, indiferent dacă este secetă sau dacă plouă. Dacă te liniștește cu ceva, cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla ție este să cazi în balta care are un metru de jumătate și să fii dezamăgit să descoperi că, de fapt, are fund.
Vârful Gugu
Vârful Gogu se află în Munții Godeanu și oamenii spun că uneori, muntele dispare complet. Reputația acestui loc și-ar avea originile în vremea dacilor, când se credea că preotul Zalmoxe s-ar fi retras în Vârful Gogu. Legenda merge mai departe, susținând că tot aici ar sălășlui o comoară ascunsă de Decebal. Poveștile care însoțesc acest loc l-au inspirat pe Jules Verne să plaseze acțiunea romanului „Castelul din Carpați” aici.
Pădurea Hoia-Baciu
Acest loc este poate cel mai celebru din România când vine vorba de amatori de paranormal – atât de celebru, încât cei de la The Guardian l-au inclus în top 10 al celor mai înfricoșătoare destinații europene. Acestei păduri pline de copaci strâmbi și încovoiați i se mai spune și Triunghiul Bermudelor de România, în baza poveștii cu un cioban care a dispărut cu turma sa de oi. Mulți care ajung în pădure spun că au simțit o influență paranormală – dar la fel de mulți spun că nu au simțit nimic, deci rămâne să verifici singur de care parte te afli.
Podul lui Dumnezeu
Podul din Ponoarele este cel mai mare pod natural din lume și s-a format în urma surpării tavanului unei peșteri. Două mari legende îl înconjoară însă. Una din ele spune că pe vremuri, Diavolul ar fi locuit în peșteră, iar localnicii l-au rugat pe Dumnezeu să îi scape de el. Astfel, Dumnezeu ar fi surpat tavanul peșterii, formând un pod din calcare.
Cealaltă legendă spune că apariția podului are legătură cu Sfântul Nicodim, întemeietorul Mănăstirii Tismana. Acesta ar fi încercat să construiască mănăstirea în Ponoarele, dar localnicii nu l-au lăsat, spunând că ar fi furat. Astfel, pentru a scăpa de furia sătenilor, Dumnezeu ar fi construit un pod de piatră pentru Nicodim.
Fie că îți place să crezi în legende sau nu, podul are, în mod categoric, un farmec aparte – și este perfect dacă plănuiești un shooting foto pentru Instagram.
Focurile vii de la Buzău
În satul Terca, din Buzău, pe o arie de vreo patru hectare, apare un fenomen rar în Europa – din pământ ies flăcări. Acestea au și o explicație – ele apar din cauza gazelor naturale din subsol care, din pricina frecării cu solul și cu ajutorul razelor solare, se aprind odată ce ajung la suprafață.
Ele se mai sting când vin ploile, dar se reaprind ușor după – în rest, ard tot timpul, chiar și în timpul iernii. Focurile nu sunt extrem de mari de cele mai multe ori, dar îți oferă o priveliște rară și de-a dreptul captivantă. Iar dacă vrei să le atribui și un farmec folcloric, află că oamenii cred că aceste focuri îndeplinesc dorințe atunci când le vizitezi.