Ce se strică la mașină când dai în gropile din București

de: Alex Rizea
16 02. 2018

Gropile sunt coșmarul șoferilor din România. Mașinile rulate la noi în țară se strică mult mai repede din cauza drumurilor proaste. Asta spre bucuria mecanicilor care au mai mult de lucru și câștigă mai mulți bani. Totuși, care sunt piesele care se strică cel mai mult din cauza gropilor?

Jantele și anvelopele sunt printre cele mai afectate întrucât intră în contact direct cu gropile. Conform statisticilor, gropile strică, în medie, peste 10.000 de anvelope pe an la noi în țară. Și jantele pot avea de suferit întrucât se pot zgâria sau chiar sparge dacă impactul cu o groapă este mai serios. Iar impactul este, de obicei, direct proporțional cu adâncimea gropii.

Amortizoarele au și ele de suferit din cauza „craterelor” din asfalt. Astfel, acestea trebuie schimbate mult mai des decât în țările din Occident, iar costurile nu sunt deloc mici. Șocurile puternice uzează semeringurile din amortizoare și acestea încep să piardă ulei hidraulic. Spre deosebire de țara noastră, în statele civilizate se pot păstra arcurile originale ale automobilului și zeci de ani.

Pivoții, confecționați din metal și cauciuc, sunt piesele consumabile care amortizează șocul dintr-o groapă. Cu cât aceștia sunt mai puțin protejați, cu atât vor fi mai des înlocuiți. Mecanicii recomandă pivoți originali, care sunt mai rezistenți.

Caseta de direcție se poate strica din cauza gropilor din asfalt. Fiecare impact al automobilului cu denivelarile din carosabil transmite șocul în suspensii, bielete și in componentele casetei de directie. Nu este deloc întâmplător că bieletele se numără printre cel mai bine vândute consumabile auto pe piața din România.

Orice posesor de asigurare RCA sau CASCO poate obţine despăgubiri pentru a-şi repara autoturismul avariat în gropile din carosabil. Persoanele fizice care au asigurări RCA sau Casco pot obţine despăgubiri direct de la firmele de asigurare, urmând ca apoi acestea să-şi recupereze ulterior banii de la autorităţile locale, Primării, Consilii Judeţene sau Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.

Cea mai mare despăgubire pe care a dat-o statul român a fost de 21.000 de lei pentru un tânăr clujean care şi-a avariat maşina într-o groapă nesemnalizată din cartierul Dâmbu Rotund. Banii au fost plătiţi firmei de asigurări.

În ultimii ani au crescut foarte mult numărul daunelor provocate de gropile din carosabil şi totodată s-a înmulţit şi numărul de procese dintre companiile de asigurări şi primării. De cele mai multe ori, șoferii au câștig de cauză.