Ce ne oprește cu adevărat de la a crea clone umane
Nu cu multe decenii în urmă, autorii de SF erau convinși că după anul 2000, clonele vor deveni ceva la ordinea zilei – și iată-ne, totuși, în 2018, fără urmă de clone umane la orizont.
În 1997, oița Dolly a fost primul mamifer clonat dintr-o celulă adultă. Pe atunci, un consiliu de bioetică i-a cerut președintelui SUA de atunci, George Bush, să interzică tehnologia, pentru că ar putea fi prea periculoasă, chiar dacă este folosită pentru cercetare sau terapie. Mass-media a raportat tot ce s-a putut cu privire la subiect. Tot pe atunci, Arnold Schwarzenegger a jucat într-un film despre un bărbat a cărui clonă a preluat controlul asupra vieții lui.
În ultimele două decenii, cercetările cu privire la gene au ajuns într-un stadiu foarte avansat. Din punct de vedere științific, suntem destul de aproape de a crea clone umane. Dar mai rămân destule bariere care ne opresc din a duce la îndeplinire acest lucru,
Tehnologia din 1997 care a fost folosită pentru a crea oița Dolly nu este tocmai eficientă, conform MIT Tech Review. Doar unul din 100 de embrioni clonați duce la nașterea unui mamifer viu, iar acela poate avea defecte de naștere fatale.
Între timp, știința a mai evoluat, iar acum oamenii pot să își cloneze animalele de companie – la prețuri atât de mari încât probabil doar un procent mic din populația lumii și-ar permite, dar totuși. De asemenea, oamenii de știință din China au reușit să cloneze maimuțe.
Dacă putem, așadar, clona animale, ce ne oprește să clonăm și oameni? Problema principală este că cercetarea ar implica un număr semnificativ de sarcini umane nereușite, lucru care nu sună tocmai etic. Biologul Yi Zhang, care a contribuit la clonarea maimuțelor, a spus că pentru a crea două maimuțe a fost nevoie de 63 de mame surogat și 417 ovule, din care au rezultat doar șase sarcini.
Dincolo de asta, orice formă de clonare este interzisă complet în 46 de țări, iar clonarea reproductivă interzisă în altele 32, potrivit Center for Genetics and Society. Țările care nu permit clonarea reproductivă lasă o portiță deschisă pentru clonarea organelor în scopuri medicale.
China nu interzice clonare în vreun fel. Din moment ce oamenii de știință de acolo au reușit să cloneze maimuțe, ar fi de așteptat ca aceștia să încerce să cloneze și oameni. Însă cercetătorii au spus că nu au de gând să facă așa ceva, deoarece etica socială nu le-ar permite.
Așadar, dacă oamenii de știință chiar ar reuși să cloneze oameni, ar primi foarte multe critici – simpla presiune a gândului este suficientă, cel puțin pentru moment, din a-i opri chiar și pe cei care trăiesc în țări unde clonarea este o practică legală.