Ce e castrarea chimică propusă ca proiect de lege în Parlamentul României

de: Bianca Prangate
05 02. 2018

Un proiect de lege ar putea reduce la jumătate pedepsele pentru violatorii și pedofilii. Compromisul e să accepte castrarea chimică. Același proiect interzice presei să publice articolele instigatoare la violență cu privire la persoanele cercetate pentru pedofilie.

Proiectul a fost depus de deputatul PSD Cătălin Rădulescu. „În cazul infracţiunilor de agresiune sexuală asupra minorilor sau urmate de moartea victimei, făptuitorul va fi obligat să urmeze tratamentul de castrare chimică dacă a beneficiat, prin consimţământul său, de prevederile articolului 218 (Infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale) alineatul 4(1) sau ale articolului 220 (Actul sexual cu un minor) alineatul 4(1)”, se arată în proiectul de lege care vrea să combată și prevină actele cu caracter pedofil. „Limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate numai dacă făptuitorul acceptă să urmeze un tratament de castrare chimică”, mai este specificat.

Tratamentul de castrare chimică are loc în secții specializate, în condiții de securitate, în regim spitalizat sau ambulatoriu, pentru continuarea tratamentului în perioada pentru care făptuitorul a acceptat să-l urmeze, potrivit proiectului de lege.

Deputatul PSD a încercat să explice cum va funcționa castrarea chimică a pedofililor. Castrarea chimică ar duce la inhibarea pornirilor sexuale prin metode chimice, evident. Castrarea chimică este reversibilă şi presupune administrarea unor medicamente care reduc nivelul testosteronului și inhibă dorinţele sexuale. Drept urmare, este redus libidoul şi dispar fanteziile deviante ce duc la abuzul minorilor.

Acest proiect ar însemna, teoretic, costuri mai mici, întrucât castrarea chimică este mai ieftină decât pedeapsa cu închisoarea.

Un alt proiect care prevedea castrarea chimică a persoanelor care au agresat sexual minori a fost propus în 2015, de 27 de parlamentari PSD, printre care se aflau Cătălin Rădulescu și fostul premier Sorin Grindeanu. Într-un final, inițiativa legislativă a fost respinsă atât în Senat, cât și în Camera Deputaților. De asemenea, și cei din PDL au încercat să dea startul unei asemenea legi, și aceștia fiind întâmpinați de un refuz.