Tehnica prin care tratamentele contra cancerului chiar ar putea fi eficiente
Tratamentele împotriva cancerului nu funcționează eficient, deoarece chimioterapia nu reușește să ajungă la toate celulele canceroase dintr-o tumoră. Din această cauză, pacienții bolnavi de cancer nu se pot bucura de rezultatele dorite.
Vestea cea bună este că lucrurile s-ar putea schimba pe viitor. Un studiu publicat în jurnalul „Nature Communications” le oferă speranță medicilor, care ar putea să aleagă cel mai bun medicament și cea mai bună metodă de livrare pentru pacienții lor.
Oamenii de știință au dezvoltat o tehnică prin care se poate măsura modul în care tratamentul reușește să-și atingă țintele vizate din corp. Cu ajutorul acesteia, medicii pot vedea în timp real celulele individuale dintr-o tumoră. Metoda funcționează prin imagistica interacțiunii dintre două molecule sensibile la lumină.
În acest mod, tehnica reușește să le arate medicilor dacă tratamentul interacționează cu celulele vizate sau dacă eșuează în a face asta.
Cercetătorii de la Institutul Crick Francis și Colegiul Imperial din Londra sunt vinovați pentru această descoperire. Folosind tehnica descrisă mai sus, ei au stabilit modul în care doxorubicina (Adriamycin) – substanță utilizată în chimioterapie – a ajuns la celulele canceroase ovariene ale unor șoareci.
Astfel, ei au descoperit că eficacitatea tratamentului variază în funcție de celulele regăsite în mai multe tipuri de tumori. Totodată, au constatat că tratamentul a funcționat mai bine când a fost injectat în abdomen, decât atunci când a fost administrat intravenos (metoda folosită cel mai des în clinici).
„Descoperirile noastre arată că administrarea intravenoasă a doxorubicinei nu ajunge la toate celulele vizate din organism, ceea ce explică de ce acest tratament chimioterapeutic funcționează doar parțial”, a declarat Erik Sahai, unul dintre autorii studiului.
Echipa este încrezătoare că poate adapta tehnica, astfel încât să poată măsura și eficacitatea altor tratamente contra cancerului.