Cât timp ți-ar lua să traversezi Calea Lactee cu viteza luminii

de: George Stanciu
03 07. 2018

Calea Lactee, galaxia în care trăim, e destul de mare, iar cercetătorii au descoperit recent că e chiar mai mare decât ne imaginam.

Calea Lactee avea, conform estimărilor inițiale, un diametru de aproximativ 100.000 de ani-lumină. Enorm, dar puțin, dacă ne luăm după noile calcule făcute de astronomi. Aceștia au descoperit recent că diametrul inițial nu este cel corect și că trăim într-o galaxie mult mai mare.

Cercetătorii au reușit să facă descoperirea după ce au analizat abundența metalelor în stele. După ce au privit dincolo de limitele cunoscute inițial, cercetătorii au descoperit stele care aveau aceeași compoziție precum cele din discul galactic.

Pe fondul acestor descoperiri, noul studiu indică faptul că galaxia în care trăim are un diametru de 200.000 de ani-lumină. În traducere, diametrul ar fi de aproximativ 10.000.000.000.000 sau 10 trilioane de kilometri. Dacă nu te-ai deplasa cu viteza luminii, ci cu viteza lui Voyager 1, de exemplu, de 62.140 km/h, ai avea nevoie de 160.926.939,17 ani ca să traversezi galaxia. Destul de mult.

Pentru a pune în perspectivă descoperirile în raport cu locul în care ne aflăm noi în galaxie, astronomii au arătat că noile stele sunt la o distanță de trei ori mai mare de centrul galaxiei în comparație cu Soarele nostru. De asemenea, e posibil să existe stele și la o distanță de patru ori mai mare de centrul galaxiei.

Cercetătorii au reușit să ajungă la această concluzie după ce au analizat date provenit de la Apache Point Observatory Galactic Evolution Experiment și de la Large Sky Area Multi-Object Fiber Spectroscopic Telescope, care analizează spectrul luminos al stelelor. Cu ajutorul analizei culorilor, cercetătorii pot înțelege ce elemente chimice sunt prezente în interiorul stelelor.

Nu e prima oară când oamenii de știință au revizuit parametrii unei galaxii. Recent, și un studiu al galaxiei Andromeda a arătat că aceasta are cam aceeași masă ca galaxia noastră. Inițial, se credea că Andromeda este mult mai masivă decât Calea Lactee.