Ai mașină diesel sau pe benzină? Se schimbă regulile în benzinării

de: Daniel Ștefan
22 11. 2018

Statul impune noi reguli la pompa de benzină începând cu 1 ianuarie 2019. Benzinăriile sunt obligate să vândă biocarburanți în proporție mai mare decât în prezent și e o veste bună pentru tine, ca șofer.

Miercuri, 21 noiembrie, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege cu 259 de voturi “pentru” și o abținere care schimbă într-o mică măsură regulamentul vânzării de carburanți.

Uniunea Europeană obligă statele membre să introducă măsuri prin care să se reducă gradul de poluare. Prin urmare, Parlamentul României mai impune și benzinăriilor anumite obligații, nu doar șoferilor.

De la 1 ianuarie 2019, toți furnizorii de combustibil trebuie să comercializeze mai mulți biocarburanți:

„Furnizorii de carburanţi comercializează către consumatorul final numai benzină cu un conţinut de biocarburanţi, după cum urmează: a) până la data de 31 decembrie 2018, benzina cu un conţinut de biocarburant de minimum 4,5% în volum; de la data de 1 ianuarie 2019, benzina cu un conţinut de biocarburant de minimum 8% în totalul volumului comercializat către consumatorii finali într-un an calendaristic”, scrie în proiectul de lege privind aprobarea OUG 80/2018.

Este valabil pentru carburanții utilizaţi pentru propulsia autovehiculelor rutiere, utilajelor mobile nerutiere, inclusiv a tractoarelor agricole şi forestiere, navelor de navigaţie interioară şi ambarcaţiunilor de agrement atunci când nu se află pe mare, precum şi electricităţii utilizate de către vehiculele rutiere, informează Mediafax.

În plus, benzinăriile sunt obligate să-ți evidențieze cât mai explicit și lizibil tipul și conținutul combustibililor. Etichetele respective de la pompă trebuie amplasate adecvat, în locuri vizibile, scrisul trebuie să fie lizibil și trebuie precizată cifra octanică a carburanților.

În cazul excepționale, în care aceștia conțin etanol în proporție de peste 5% și oxigen peste 2,7%, trebuie să existe și următorul text de avertizare: “Atenţie! Verificaţi compatibilitatea motorului autovehiculului dumneavoastră cu acest amestec de carburant”. La fel se procedează și în cazul în care carburanții conțin aditivi metalici.

Consumatorul trebuie să fie informat cu privire la produsul pe care-l bagă în rezervor.