Bacteriile rezistente la antibiotice continuă să se răspândească

de: Andreea Cuzub
16 11. 2018

Utilizarea la scară largă a antibioticelor a dus la evoluția bacteriilor rezistente la acestea. Din păcate, răspândirea lor nu se oprește, afectând și câteva specii de animale.

Înmulțirea acestor agenți patogeni, detectată în întreaga lume, reprezintă o amenințare pentru noi toți. Acum, o nouă cercetare a descoperit astfel de bacterii rezistente la antibiotice la pinguinii din Antarctica.

Cercetătorii au analizat prezența genelor rezistente la antibiotice ale păsărilor acvatice dintr-o gamă largă de habitate, inclusiv a rațelor care trăiesc în apele stațiilor de epurare din Australia și a pinguinilor din Antarctica. Echipa a găsit 81 de gene rezistente la antibiotice la păsările din toate localitățile. Cel ma mare număr a fost identificat în cazul celor din apele reziduale.

Potrivit New Scientist, echipa a colectat probe de la 110 rațe și alte păsări. Pinguinii analizați locuiau în apropierea a două baze umane ale continentului înghețat: baza Bernardo O’Higgins și González Videla Base. Pinguinii care trăiau în apropierea bazei Videla – mai puțin populată – au prezentat mai puține gene rezistente la antibiotice decât cei din O’Higgins.

Autorii studiului și-au exprimat îngrijorarea că este posibil ca stațiile de epurare să nu facă suficiente eforturi pentru a împiedica intrarea antibioticelor în lanțul alimentar. De asemenea, face lumină asupra modului complex de schimburi dintre oameni și viața sălbatică, deși aceasta ar putea fi doar o parte a imaginii de ansamblu.

Omenirea a contaminat fiecare mediu de pe acestă planetă și, cu toate că studiul se axează pe activitatea umană, rezistența la antibiotice poate apărea în mod natural.

Rezistența la antibiotice este adesea descrisă drept una dintre cele mai mari provocări ale secolului XXI. Estimările sugerează că cel puțin 23.000 de oameni mor anual în Statele Unite din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice, în timp ce două milioane de persoane sunt infectate în aceeași perioadă. Potrivit rapoartelor, patogenii rezistenți ar putea să ucidă până la zece milioane de peroane din întreaga lume, în fiecare an, până la mijlocul secolului.