Cum ajung antibioticele să ducă la apariția pietrelor la rinichi

Cum ajung antibioticele să ducă la apariția pietrelor la rinichi

Câțiva medici au descoperit că adulții și copiii tratați cu un tip de antibiotice orale au un risc crescut să dezvolte pietre la rinichi. Este pentru prima dată când antibioticele au fost asociate cu această condiție.

Conducătorul studiului, pediatrul urolog Gregory E. Tasian, spune că apariția cazurilor de pietre la rinichi a crescut cu 70% în ultimii 30 de ani. Potrivit acestuia, cei mai afectați sunt adolescenții și femeile tinere.

Co-autorul studiului, pediatrul nefrolog Michelle Denburg, a declarat că motivele ratei crescute sunt necunoscute, dar rezultatele studiului lor sugerează că antibioticele orale joacă un rol important în dezvoltarea bolii. În acest caz, copiii sunt mai expuși pentru că antibioticele le sunt mai des prescrise decât adulților.

Echipa a adunat înregistrări de la sistemul de sănătate din Marea Britanie. Datele acoperă 13 milioane de adulți și copii și acoperă perioada 1994-2015. Astfel, cercetătorii au descoperit cinci categorii de antibiotice orale care sunt asociate cu pietrele la rinichi. Acestea sunt după cum urmează: cefalosporine, fluorochinolone, nitrofurantoină și peniciline cu spectru larg.

Pacienții care au primit medicamente pe bază de sulf au fost de două ori mai susceptibili să dezvolte pietre la rinichi, față de cei care nu au luat antibiotice. În ceea ce privește penicilinele cu spectru larg, riscul a crescut cu 27%.

Gregory E. Tasian a subliniat că alte studii au arătat că aproximativ 30% din antibioticele prescrise în vizitele la medic sunt inadecvate, iar copiii primesc mai multe antibiotice decât orice alt grup de vârstă.

Cercetătorii susțin că riscul de pietre la rinichi a scăzut în timp, dar a rămas crescut la mulți ani după stoparea tratamentelor cu antibiotice.

„Constatările noastre au arătat că practicile de prescripție reprezintă un factor major de risc. O schimbare a modului de prescriere ar putea scădea epidemia actuală de pietre de rinichi la copii”, a mai declarat el.

Citește și: